Jajka często goszczą na naszych talerzach. Z tego względu amatorzy tego przysmaku powinni przeczytać ten artykuł i dowiedzieć się jakimi sztućcami lepiej nie jeść jajek.
Jajka to produkt doceniany przez wielu smakoszy. Skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych, mają pełnowartościowe białko oraz luteinę poprawiającą pamięć i wzrok. Jeśli często sięgasz po jajka, powinieneś o czymś wiedzieć, bo inaczej czeka Cię kulinarne rozczarowanie.
Srebro istotnie wpływa na jajka
Przeważnie w trakcie jedzenia jajek używamy sztućców. Nie obejdzie się bez widelca oraz noża. Jednak, gdy są one zrobione ze srebra, wtedy nie są odpowiednie do spożywania jajek. Przyczyną tego jest reakcja chemiczna, która zachodzi pomiędzy zastawą a nabiałem.
W jajkach znajduje się dużo związków siarki, które wstępują w reakcję ze srebrem. Mimo że jest ona nieszkodliwa dla zdrowia, to nie wywoła zachwytu u łakomczuchów. Jedzenie jajek srebrnym widelcem może skutkować kulinarnym niezadowoleniem.
Dlaczego tak się dzieje?
Gdy srebro i siarka wchodzą ze sobą w reakcję, to nabiał nabiera nieco metalicznego posmaku. W rezultacie gorzej nam smakuje. Okazuje się, że nie tylko sam smak jest wyłącznym minusem.
Podczas gdy konsumujemy jajka srebrnymi sztućcami, na nożu i widelcu może ukazać się szpetne ciemne przebarwienie (czyli siarczek srebra), którego potem ciężko się pozbyć.
Ewentualne zmatowienie możemy spróbować usunąć colą, ale na metaliczny posmak niestety nie ma konkretnej rady. Dlatego, podczas jedzenia jajek lepiej nie posługiwać się srebrnymi sztućcami.