Dodaj 1 łyżkę. Ciasto na pierogi wyjdzie miękkie i sprężyste

gotowanie pierogów
fot. screen Youtube / @user-iv1ug9jq5h

Pewnie wielokrotnie zastanawiałeś się, jak przygotować perfekcyjne ciasto na pierogi. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to wcale trudne do osiągnięcia. Potrzebujesz tylko mąki, wody i soli. Z zaledwie 3 składników wyjdzie niczego sobie ciasto pierogowe, które zadowoli podniebienia rodziny. Jeśli jednak są oni bardzo wybredni, wtedy trzeba ulepszyć przepis, by ciasto wyszło na medal. Z tej receptury powstaje wyjątkowo miękkie, sprężyste i delikatne ciasto. Wszystko to zasługa 1 składnika. Zapewne masz go w swojej lodówce.

REKLAMA

Sposób na mięciutkie ciasto. Pierogi będą smakowały wybornie

Jedni dodają do ciasta na pierogi tłuszcz (zwykle płynne masło), a inni wzbogacają masę o jajka. Podobno ciasto ma wtedy o niebo lepszą konsystencję. Stronnicy tego rozwiązania zaznaczają, że kurzy produkt pogarsza strukturę ciasta i jest ono twarde po obróbce termicznej. Być może coś w tym jest. Warto szukać innych sposobów na uzyskanie delikatnego i miękkiego ciasta. A co gdyby tak dodać do niego… majonez?

Majonez polepsza teksturę ciasta na pierogi

Dzięki temu składnikowi ciasto jest sprężystsze i super miękkie. Do tego sprawniej się lepi i mocno nie wysycha. Jakie magiczne właściwości ma słynny sos? To skarbnica tłuszczu, który częściowo „rozluźnia” ciasto. W dodatku pierogi z nutą majonezu zyskują odrobinę inny smak – jest on głębszy i wcale nie gorszy od klasyka. Koniecznie zdecyduj się na ten unikalny wariant pierogów.

Przepis na idealne ciasto na pierogi z majonezem

Składniki:
» 2 szklanki mąki
» 1 łyżka majonezu
» 1/2 łyżeczki soli
» 1 szklanka gorącej wody

REKLAMA

Wykonanie:
Zaczynamy od przesiania mąki i soli. Tworzymy z niej kopiec, a na środku tworzymy dołeczek i powoli wlewamy tam wodę. Łączymy wszystko, a po chwili dokładamy majonez. Mieszamy składniki i zagniatamy z nich elastyczne i miękkie ciasto. Robimy z niego kulę i odkładamy na 30 minut pod przykryciem.

Następnie ciasto pierogowe przekrawamy na 3 jednakowe porcje i wszystkie po kolei rozwałkowujemy na cienkie placki. Bierzemy szklankę i wykrawamy krążki z ciasta. W środku umieszczamy ulubiony farsz, a potem sklejamy krawędzie.

Ulepione pierogi od razu wrzucamy do osolonego wrzątku w garnku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez 2 minuty, a po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i podajemy. Smacznego.

Podziel się: