Tradycyjne naleśniki to potrawa, której wprawdzie już niczego nie brakuje. Aby były jeszcze lepsze, warto trochę poeksperymentować z przepisem. Gdy dodasz do masy naleśnikowej śmietankę, będą niezwykle miękkie i delikatne. Swobodnie zawiniesz w nie każdy farsz, a konsumpcja będzie po prostu przyjemniejsza. Spróbuj koniecznie.
Cienkie, sprężyste, a zarazem przepyszne naleśniki przyrządzisz bez trudu. Połącz ze sobą kilka produktów, pamiętając również o dodaniu odrobiny tłustej śmietanki. Dzięki temu składnikowi ciasto nabierze fenomenalnej konsystencji.
Jak przygotować naleśniki na śmietance?
Składniki:
125 g maki pszennej
2 duże jaja lub zamiennik
50 ml śmietanki 30%
325 ml wody
10 g cukru pudru
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Przesiej mąkę pszenną do sporego naczynia, dodaj jaja, sól i cukier puder. Wymieszaj wszystko za pomocą rózgi, równocześnie powoli dolewając wodę. Wzbogać ciasto o 50 ml śmietanki. Gdy otrzymasz aksamitną masę, odstaw ją na 60 minut. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż lekko zezłocą się z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Wskazówka:
Jaja możesz zastąpić wodą z ciecierzycy. 3 łyżki aquafaby odpowiadają 1 sztuce kurzego nabiału.
Polecamy też przepis na szybkie naleśniki bez smażenia, racuchy i placki ziemniaczane po czesku.