Truskawki to soczyste i aromatyczne owoce, z których warto przygotować coś wyjątkowego. Owoce jedzone samodzielnie też świetnie smakują, ale jeszcze pyszniejsze będą, gdy podamy je ze śmietaną i cukrem. Powstanie wtedy niesamowity letni deser, który zachwyci wszystkich niepowtarzalnym smakiem. Poniżej znajdziecie superszybki przepis.
Prawdziwi miłośnicy truskawek czekają na nie cały rok. Niestety sezon na te smakowite owoce nie trwa zbyt długo, więc sięgajmy po nie jak najczęściej. Dodawajmy je do różnych słodkich specjałów albo jedzmy jako lekką przekąskę. Możemy przygotować z ich dodatkiem pyszną tartę, nadziać nimi knedle, pierogi czy dodać je do gofrów i naleśników. Ale najprostszym rarytasem są po prostu truskawki utarte z cukrem. Całość dopełni kremowa śmietana.
Przepis na prosty deser z truskawek
Składniki:
200-300 ml śmietany 12 lub 18 proc.
50 dag świeżych truskawek
cukier do smaku
Sposób wykonania:
Świeże truskawki przebieramy, usuwamy sztuki, które są nadpsute lub mają oznaki pleśni, inaczej takie owoce mogą popsuć smak całego deseru. Zdrowe okazy dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i przekładamy na sito, aby odciekły z nadmiaru płynu, następnie je odszypułkowujemy. Wrzucamy truskawki do naczynia, wsypujemy cukier i rozgniatamy widelcem. Truskawki możemy także zmiksować, ale lepiej nie robić z nich zupełnej miazgi, gdyż lekko rozgniecione smakują lepiej. Dodajemy do nich śmietanę – ilość dopasowujemy do swoich potrzeb. Gdy będzie taka konieczność, deser możemy też dosłodzić. Smacznego!
Wskazówka:
Jeżeli chcecie przyrządzić lżejszy wariant truskawek z cukrem, zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego, kefiru albo maślanki. Cukier możecie ewentualnie zastąpić słodzikiem (np. stewią), ksylitolem lub miodem.
Na naszej stronie znajdziecie także inne receptury na wyśmienite desery z truskawkami. Polecamy przepis na superpuszyste ciasto oraz tartę Ani Starmach. Dowiedzcie się też, jak prawidłowo myć te sezonowe owoce.