Naleśniki to słynne placuszki, za którymi każdy Polak przepada. Przyrządzamy je na różne sposoby. Czasami mleko można zastąpić innym produktem, który także doskonale się sprawdza. Dzięki niemu naleśniki będą miały równie delikatny smak, a osoby z nietolerancją laktozy także będą mogły delektować się nimi bez obaw. Receptura jest banalnie prosta. Koniecznie spróbuj!
Smaczne naleśniki zrobisz bez mleka
Naleśnikami bez dodatku mleka będą zachwycone nie tylko osoby z nietolerancją laktozy. Masa, dzięki roślinnemu substytutowi i wodzie gazowanej stanie się przyjemnie lekka, a po obróbce kulinarnej będzie wprost rozpływać się w ustach. Skosztuj tej wersji kultowej potrawy.
Przepis na naleśniki bez mleka
Składniki:
2 duże jaja
125 ml napoju sojowego lub owsianego
375 ml wody gazowanej
szczypta soli
10 g cukru
300 g mąki pszennej
30 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Przygotowanie masy na naleśniki zacznij od przesiania mąki przez sitko wprost do dużego naczynia. Dodaj jajka, cukier i sól. Wlej wodę, olej i napój sojowy/owsiany. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem.
Gdy otrzymasz jednolite ciasto o teksturze śmietany, możesz zacząć smażyć naleśniki. Patelnię natłuść tylko niewielką ilością oleju – bo dodałeś go do masy, dlatego też nie będziesz musiał dodawać tłuszczu podczas smażenia placuszków.
Chochlą wykładaj na patelnię porcje ciasta, rozprowadź ją i smaż na niedużym gazie. Gdy będzie odstawać od brzegów, obróć i krótko jeszcze zrumień z kolejnej strony. Wykładaj na talerz. Tak działaj do chwili, aż masa się skończy.
Jak podawać naleśniki?
Naleśniki z dodatkiem napoju sojowego lub owsianego warto podać w odsłonie na słodko – z dodatkiem konfitury lub twarogu. Można też dodać do ciasta naleśnikowego odrobinę cukru, a wtedy wytrawne nadzienie, np. w formie szpinaku z fetą/mozzarellą lub sera żółtego również fantastycznie się sprawdzi.
Czytaj też: Popękane czekoladowe ciasteczka – przepis. Pyszne i mocno czekoladowe