Jajecznica z masłem orzechowym i bananem jest idealną propozycją na śniadanie dla wszystkich amatorów słodkości oraz dla osób, które są na diecie. Potrawa jest puszysta, delikatna i zawiera tylko zdrowe kalorie. Sprawdź wyjątkowy przepis na pożywną i zdrową jajecznicę z bananem – nie ma nic lepszego na śniadanie.
Banan to owoc, którego warto uwzględnić w swoim jadłospisie. Jest skarbnicą potasu, który wpływa korzystnie na pracę serca i ciśnienie krwi. Za sprawą pektyn obniża poziom złego cholesterolu. Systematyczne jedzenie bananów może więc ochronić organizm przed rozwojem groźnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy i zawału.
W maśle orzechowym dobrej jakości znajduje się sporo błonnika, pożądanych tłuszczów roślinnych, witamin z grupy B i magnezu. Wspólnie z jajkami, miodem i bananem zyskamy więc bardzo odżywczą i smaczną bombę witaminową, która zapewni nam energię na cały dzień i dodatkowo uzupełni zapotrzebowanie na makro i mikroskładniki.
Delikatna jajecznica z bananem – przepis
Składniki na 2 porcje:
2 łyżki mleka
spory banan
4-5 jajek
łyżeczka miodu
wiórki kokosowe do posypania jajecznicy
duża łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Obieramy banana ze skórki i siekamy na małe kawałki. Potem przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez moment. Jajka i miód łączymy ze sobą. Na patelnię wlewamy mleko, wbijamy jajka i dobrze mieszamy. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, zaraz potem dodajemy masło orzechowe i mieszamy, aż do uzyskania aksamitnego śniadania. Potrawę przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.