Anna Lewandowska słynie ze zdrowego stylu życia, a przepisy, które podrzuca, przeważnie są smaczne i bardzo często zawierają niecodzienne dodatki. Nie inaczej jest w tym przypadku. Do zrobienia naleśników Anna Lewandowska proponuje użyć mąki z kasztanów jadalnych. Według niej powinniśmy sięgać po nią znacznie częściej.
Czy kiedykolwiek jedliście kasztany jadalne? Jeśli nie – receptura Anny Lewandowskiej może wzbudzić wasze zainteresowanie. Mówi się, że mąka z kasztanów jest wyśmienita, a jedyną jej wadą jest cena. Kilogram, bo tyle wykorzystamy w poniższym przepisie, kosztuje ok. 45 złotych.
Mąka bogata jest w wartościowe białko i zdaniem celebrytki doskonale pasuje do kakao. Może czasem warto zaszaleć i kupić niewielkie opakowanie mąki? Można zrobić sobie niezapomnianą słodką ucztę. Poniżej znajdziecie recepturę na naleśniki z dodatkiem mąki kasztanowej.
Naleśniki Anny Lewandowskiej – przepis
Składniki:
jaja
120 g mąki kasztanowej
200 ml mleka kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Kakao, mąkę, proszek do pieczenia i jaja dokładnie połącz z mlekiem kokosowym – powinna powstać jednolita masa. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze odrobinę mleka bądź letniej wody. Na patelnię z nieprzywierającym dnem wlej niedużą ilość oleju i wylewaj porcję masy. Smaż naleśniki na rumiano z każdej strony. Powtarzaj czynność, aż do wyczerpania się ciasta.
Gotowe naleśniki podawaj z serkiem oraz świeżymi owocami albo domową konfiturą – mogą być to powidła śliwkowe lub dżem brzoskwiniowy.