Placków ziemniaczanych nie trzeba nikomu przedstawiać, w końcu ten przysmak naszej rodzimej kuchni zna każdy. Wystarczy, że dodamy do nich trochę jabłek, a nawet najbardziej wybredny smakosz pokusi się o co najmniej kilka sztuk. Receptura jest prosta i błyskawiczna.
Placki ziemniaczane w swojej tradycyjnej postaci są uwielbiane przez większość ludzi, jednak są osoby, które nie chcą ich jeść – przeważnie są to najmłodsi. Jeżeli masz w domu małego niejadka, poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki soczystym i słodkim jabłkom placki nabiorą lepszego smaku. Możesz oprószyć je odrobiną cukru pudru albo podać z niewielką ilością śmietany. Smaczny obiad gotowy!
Placki ziemniaczane z jabłkiem – przepis
Składniki:
3 jabłka
5 ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
1 łyżka esencji waniliowej
olej
sól
cukier puder
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania jabłek i ziemniaków. Z jabłek usuwamy dodatkowo gniazda nasienne, a następnie obydwa składniki trzemy na tarce o małych oczkach. Wsypujemy do nich mąkę, wbijamy jajko, doprawiamy szczyptą soli i esencją waniliową. Masę dokładnie mieszamy, a na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy porcje ciasta na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy placki z każdej strony na złotobrązowy kolor. Później wykładamy je na papier kuchenny, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.