Dodaj ten składnik do zakwasu na żurek, dzięki niemu będzie obłędny w smaku i bardzo aromatyczny. Poznaj przepis.
Żurek to pyszna zupa z jajkiem i białą kiełbasą. Zazwyczaj przygotowuje się go na święta Wielkanocne, które zbliżają się wielkimi krokami. To idealny czas na zrobienie zakwasu, który jest podstawą idealnego smaku tej zupy. Aby wyszedł dobry, warto dodać do niego pewien znany każdemu składnik.
Dodaj ten składnik do zakwasu. Żurek będzie niezwykle aromatyczny
Dodaj do zakwasu czosnek – dzięki niemu żurek będzie miał niesamowity aromat i pyszny smak. Warto go dodać, bo zupa wychodzi bardzo smaczna. Poznaj przepis na najlepszy zakwas.
Składniki:
» 1 szklanka mąki żytniej
» około litra ciepłej wody
» 4 ząbki czosnku
» skórka z kromki chleba razowego
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do wysokiego, dużego słoika, następnie zagotuj wodę i odstaw do lekkiego przestudzenia. Gdy woda będzie ciepła – ale nie gorąca – dolej ją do mąki i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę z razowego chleba. Dobrze wymieszaj.
Tak przygotowany zakwas przykryj bawełnianą ściereczką, a następnie odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas będzie mieć lekko kwaśny smak, zapach powinien być bardzo przyjemny.
Żurek na tak przygotowanym zakwasie będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Smacznego!