Dodaj to do kurek i zamieszaj. Wyciągnie z nich wszelkie zanieczyszczenia

kurki
fot. Pixabay

Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką to jeden z najpopularniejszych grzybów w naszym kraju. Wielu ludzi ma swoje metody na jego oczyszczanie i przygotowywanie. Zobacz, jak oczyścić grzyby przy pomocy 1 produktu.

REKLAMA

Jakie właściwości zdrowotne mają kurki?

Kurki mają dość charakterystyczny wygląd, więc trudno pomylić je z innymi gatunkami grzybów, które mogą być szkodliwe. Kurki to wyjątkowo smaczne i zdrowe grzyby, które są źródłem magnezu, manganu, potasu, witaminy D, C i witamin z grupy B. Tym samym wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą stany zapalne i mają właściwości przeciwnowotworowe. Pieprznik jadalny zbawiennie wpływa na układ: krążenia, limfatyczny i nerwowy. Bez przeszkód mogą spożywać go diabetycy, bo nie podnosi gwałtownie cukru we krwi. Jednak na grzyby te powinny uważać osoby, które mają dolegliwości układu trawiennego, a także małe dzieci.

Szybki i niezawodny patent na oczyszczenie kurek

Jedną z najpowszechniejszych metod oczyszczenia kurek jest moczenie ich w osolonej wodzie. Jednak nie jest to najlepsza możliwość, tym bardziej, że istnieje znacznie lepszy sposób. Wszystkie egzemplarze wrzuć do naczynia, a następnie dodaj do nich 1 łyżkę mąki. Następnie zacznij obtaczać okazy, a po chwili zalej je wodą w temp. pokojowej i przemieszaj. Po upływie kilku minut grzyby przecedź przez sitko. Na koniec opłucz je pod bieżącą wodą.

Powyższe rozwiązanie jest naprawdę rewelacyjne, bo mąka absorbuje wszelkie zanieczyszczenia. W rezultacie osiadają one na spodzie naczynia, a kurek nie trzeba przez długi czas moczyć w wodzie. Ponadto cały zabieg mycia zajmuje nie więcej niż kilka minut. Z kolei powszechne długotrwałe przebywanie grzybów w wodzie z dodatkiem soli tylko pogarsza ich walory smakowe.

Czytaj też: Ogórki małosolne wg przepisu Kuronia. Kucharz nie używa słoika ani kamionki

REKLAMA

Podziel się: