Co najczęściej dodajecie do racuchów? Większość osób bez wahania odpowie, że jabłka, a my dziś – dla odmiany – sięgniemy po zupełnie inny składnik. Pieguski, czyli racuchy z dodatkiem maku są delikatne i puszyste, a przy okazji cudowne w smaku. Specjał zrobicie w kilka chwil, będzie w sam raz na podwieczorek lub kolację.
Racuchy można przygotować na różne sposoby i za to właśnie cenimy je najbardziej. Pysznie smakują na słodko z owocami, ale wersja wytrawna np. z żółtym serem, też jest niczego sobie. Mało kto słyszał jednak o racuchach z dodatkiem maku mielonego. Składnik ten nadaje popularnym placuszkom bajecznego smaku. Do racuchów podajemy śmietanę lub konfitury. Ze słodkimi pieguskami doskonale łączą się przetwory śliwkowe, gruszkowe i pigwowe.
Racuchy z makiem. Przepis krok po kroku
Składniki:
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki mielonego maku
olej rzepakowy do smażenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
szczypta soli
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy cukier, mak, proszek do pieczenia i mąkę. Dodajemy jajka, jogurt i odrobinę soli – mieszamy składniki za pomocą miksera na średnich obrotach. Gdy uzyskamy spójną masę, przerywamy czynność. Racuchy wykładamy partiami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy je po kilka minut na stronę, aż ładnie się zezłocą. Placuszki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.