Sos z leśnych grzybów to sezonowy przysmak, który cudnie pachnie i przywołuje na myśl same przyjemne chwile. Rozkoszny smak to przede wszystkim zasługa darów lasu, ale to dodatki, takie jak cebulka, przyprawy i śmietanka czynią sos wyśmienitym. Ten jesienny sos przeobrazi każde danie w rarytas. Sprawdź przepis.
Grzyby mają tyle smaku, że nie trzeba ich zbytnio dopieszczać. Podstawowe przyprawy i trochę pietruszki naciowej nadadzą im charakteru. Natomiast śmietanka zapewni rewelacyjny smak. Dobrze sprawdzi się zarówno kwaśna śmietana, jak i słodka kremówka. Ta ostatnia znajdzie się w dzisiejszej recepturze. Dodatkowo smak sosu można podrasować odrobiną białego wina (opcjonalnie zamiast wody). Alkohol należy wlać na etapie duszenia. Smak wskoczy na wyższy poziom.
Przepis na obłędny sos grzybowy
Lista składników:
300 g grzybów leśnych (np. kurki),
125 ml śmietanki 30%,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
pół szklanki wody,
kilka gałązek pietruszki naciowej,
pieprz i sól do smaku,
masło klarowane i oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Na początku oczyszczamy grzyby z zanieczyszczeń. Trzymamy je tylko krótko w wodzie, aby nie utraciły pożądanej struktury. Duże egzemplarze dzielimy na kawałki. Czosnek miażdżymy, a cebulę siekamy.
Na patelnię wlewamy łyżkę masła i tyle samo oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, smażymy na nim cebulę, aż się zarumieni, a potem przekładamy czosnek i szklimy przez 2 min.
Dokładamy kolejną łyżkę masła i grzyby. Ustawiamy silniejszy ogień i smażymy składniki przez 5 minut, bez przerwy mieszając. Gdy grzyby nabiorą intensywnego koloru ze wszystkich stron, zalewamy je wodą i dusimy do miękkości (dość krótko).
Następnie wlewamy kremówkę i zagotowujemy. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól do smaku, a także rozdrobnioną pietruszkę. Sos jest gotowy do podania. Wzbogaci smak wielu dań, np. placków ziemniaczanych.