Każdy zachwala te placki ziemniaczane. Dodaję tylko 20 dag

placki ziemniaczane na patelni
fot. screen Youtube / @MagiedesGeschmackes

Klasyczne placki ziemniaczane można modyfikować dowolnie. Są znane i często przyrządzane w krajach, w których jada się dużo ziemniaków. Często potrawy zaskakują nas oryginalnymi składnikami lub niecodzienną metodą wykonania. Nie inaczej jest w tym przypadku. Ziemniaczany specjał został ulepszony w bardzo prosty sposób. Wystarczyło dodać do niego 1 produkt mleczny. Dzięki temu zyskał na smaku i jest bardziej odżywczy.

REKLAMA

Nowoczesny patent na placki ziemniaczane. Hit stołu!

Placki ziemniaczane można jeść na śniadanie, obiad i kolację, a uznaniem wśród smakoszy cieszy się zarówno odsłona na słodko, jak i wytrawna.

Poniżej zaprezentowana receptura przeistacza standardowe placki w potrawę pełną białka, a wszystko za sprawą sera. Ten ulepsza również strukturę placków – stają się one bardziej aksamitne. Wzbogacenie masy ziemniaczanej o twaróg jest popularne zwłaszcza w południowych regionach Polski.

REKLAMA

Przepis na placki ziemniaczane z białym serem

Składniki:
200 g półtłustego twarogu
2 łyżki mąki
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
pieprz i sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o małych lub dużych oczkach. Ser rozetrzyj widelcem, a cebulę posiekaj nożem. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo puść go przez praskę.

REKLAMA

Wszystkie produkty umieść w naczyniu, wsyp mąkę i mąkę kartoflaną. Dodaj jajka, a także pieprz i sól do smaku, dokładnie wymieszaj.

Smaż placki na solidnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Rumiane wykładaj na talerz wyłożony papierem kuchennym. Dzięki temu będą mniej tłuste. Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego.

Udostępnij: