Przyrządzając obiad, nigdy nie powinniśmy zapominać o warzywach. Możemy podać je na przykład w postaci surówki. Niekiedy trudno jest znaleźć taki przepis, który będzie pasował do każdej potrawy. Ale dziś mamy dla was znakomitą opcję – surówka z czerwonej kapusty. Ta wersja jest nawet smaczniejsza od tradycyjnej.
Istnieje wiele możliwości podkreślania smaku i zapachu różnych potraw, w tym surówek. Jeżeli surówka z czerwonej kapusty często gości na Twoim stole, możesz wzbogacić jej smak, dodając do niej pewien owoc. Piszemy o nim w dalszej części artykułu.
Surówka z czerwonej kapusty – z tym owocem smakuje lepiej
Surówka będzie lekko słodka i odrobinę kwaskowa, a poza tym przyjemnie chrupiąca jeśli dodamy do niej trochę soczystej pomarańczy. To danie to prawdziwa bomba witaminowa.
Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty? Przepis
Składniki:
jabłko
300 g poszatkowanej czerwonej kapusty
łyżka octu jabłkowego
kilka orzechów włoskich
pomarańcza – do smaku
łyżka oliwy z oliwek
pieprz i sól
Przygotowanie:
Poszatkuj kapustę, a potem wrzuć ją do naczynia. Obierz pomarańczę i za pomocą noża zacznij wycinać kawałki miąższu pomiędzy błonkami. Pozostały owoc ściśnij ręką nad kapustą i wyciśnij z niego sok. Połącz ocet jabłkowy z oliwą, dodaj do kapusty, a na końcu dopraw wszystko pieprzem i solą. Dorzuć cząstki pomarańczy, posiekane orzechy i jabłko bez skórki. Surówkę wymieszaj i włóż do chłodziarki, aby składniki się przegryzły. Ewentualnie, ozdób potrawę kolendrą albo natką pietruszki.