Szarlotka to pyszny wypiek z jabłkami, który bardzo często gości na naszych talerzach. Kruche ciasto z pachnącym owocowym nadzieniem i kruszonką znajdującą się na wierzchu to marzenie każdego miłośnika słodyczy. Poniższa receptura różni się nieco od tradycyjnej wersji, którą wszyscy świetnie znamy. Wszystko przez 1 składnik.
Ta szarlotka to nowa wersja klasycznego specjału. Pełne aromatu cynamonowe nadzienie, robi się tak, jak zwykle. Ale za sprawą samego ciasta deser różni się od innych. Co czyni je tak wyjątkowym? Ziemniaki. Dzięki nim ciasto po upieczeniu jest na zewnątrz chrupkie, a w środku miękkie i elastyczne.
Jak zrobić szarlotkę ziemniaczaną? Prosty przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
150 g ziemniaków
70 g masła
250 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Składniki na nadzienie:
2 galaretki jabłkowe
1,5 kg jabłek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe cząstki, a potem gotujemy w wodzie. Miękkie bulwy odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Do sporego naczynia przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło, cukier oraz jajka. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto, które potem dzielimy na trzy części takiej samej wielkości. Jedną porcję owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Obiema pozostałymi wyklejamy spód formy. Potem wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut.
Na nadzienie: myjemy i obieramy jabłka, a potem kroimy je w ćwiartki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i znów drobno kroimy owoce. Kawałki przekładamy do naczynia, dodajemy cukier, cynamon i 2 sypkie galaretki. Porządnie mieszamy, po czym równomiernie umieszczamy masę na upieczonym spodzie. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce wprost na jabłka. Deser pieczemy w 180°C przez ok. 45-50 minut. Dekorujemy cukrem pudrem, podajemy na ciepło z gałką lodów. Smacznego.