REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj zamiast wody. Ciasto na pierogi wyjdzie elastyczne i miękkie

Dodaj zamiast wody. Ciasto na pierogi wyjdzie elastyczne i miękkie

Ciasto na pierogi
fot. screen Youtube / @smakolykyJuli

Takie pierogi dosłownie same rozpływają się w ustach. Wszystko dzięki zamianie jednego składnika na inny. Mała modyfikacja w przepisie daje efekt nie z tej ziemi. Ciasto ma lepszą konsystencję i smak, co każdy wyczuje podczas degustacji. Potrawa w niepowtarzalnej odsłonie już dawno została okrzyknięta hitem. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, masz okazję nadrobić zaległości. Podczas pracy w kuchni nad ciastem pierogowym, zamiast zwykłej wody sięgnij po kefir. Nie pożałujesz!

REKLAMA

Ciasto pierogowe bez wody, ale za to z kefirem jest bardziej miękkie, gładkie i sprężyste. Oprócz tego łatwiej się ugniata i wałkuje, więc praca w kuchni idzie jak z płatka. Na tym nie koniec… Napój mleczny fermentowany poprawia smak ciasta. Jest lekko kwaśne, a słodkie i wytrawne farsze pasują do niego elegancko. Poznaj bardzo prosty przepis na pierogi z kefirem. To tylko pięć składników!

Jak zrobić ciasto na pierogi z kefirem?

Składniki:
600 g mąki pszennej,
1 szklanka ciepłego kefiru,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
trochę soli.

REKLAMA

Wykonanie:
Połącz ciepły kefir, płynne masło, sól i sodę.

Do mieszanki przesiej mąkę i non stop mieszaj ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste, bez grudek.

Podsyp blat kuchenny mąką i umieść na nim ciasto. Zagniataj do czasu, aż będzie swobodnie odchodzić od dłoni (zwykle trwa to 8-10 minut).

Okryj ciasto szmatką, odstaw na kilkanaście minut. Potem je rozwałkuj niezbyt gruby placek i wycinaj z niego krążki.

Na każdym kładź trochę ulubionego farszu, a potem dokładnie sklejaj krawędzie, tworząc pierogi.

REKLAMA

Gotuj je etapami w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, zbierz je dużą łyżką z dziurkami i umieść na talerzu.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA