Pierogi ruskie skrywają w sobie pyszny farsz, który jest prosty w wykonaniu. Wystarczy połączyć ziemniaki z białym serem, wrzucić trochę podsmażonej cebulki i doprawić masę pieprzem oraz solą. Są jednak osoby, które „ulepszają” tę prostą mieszankę składników o kilka kropelek maggi. Podobno farsz zyskuje wtedy na smaku. Dowiedzcie się, czy to rzeczywiście dobry pomysł.
Maggi to popularna przyprawa zawierająca ekstrakt z lubczyku. Powstała w XIX wieku w Szwajcarii, a wymyślił ją Julius Maggi. Maggi służy głównie do doprawiania zup. Jednak w obecnych czasach maggi to dowolna płynna przyprawa, którą można dodać zarówno do rosołu, jak i wielu innych potraw, np. pierogowego farszu.
Czy maggi jest zdrowa?
Niestety dla fanów popularnej przyprawy nie mamy dobrych wiadomości. Maggi do najzdrowszych produktów nie należy. Obecnie jej w składzie ciężko znaleźć świeży i pachnący lubczyk. Za to najwięcej jest w niej soli i substancji wzmacniających smak, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Na szczęście możemy sami w domu przygotować zamiennik słynnej maggi. Powinniśmy zaopatrzyć się w świeży lubczyk. Farsz na pierogi ruskie doprawiamy ziołową mieszanką i gotowe. Możemy przystąpić do lepienia pierogów.
Przepis na domową maggi
Składniki:
500 g świeżego lubczyku
pęczek natki pietruszki
70 g soli morskiej
150 g cukru
1-2 małe suszone podgrzybki lub prawdziwki
opcjonalnie: 1-2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Umyj, a potem odsącz natkę i lubczyk. Pokrój oba składniki i wrzuć je do garnka. Dodaj sól i zalej ok. 1,5 l wody, gotuj na małym gazie ok. pół godziny. Z cukru przyrządź karmel, rozpuść go w szklance bulionu i wlej do garnka z gotującą się zieleniną. Gotuj wszystko jeszcze 10 minut, opcjonalnie dodaj trochę octu balsamicznego do smaku, a po wystudzeniu przecedź mieszankę przez sito i przelej do butelek.
Przepis na farsz na pierogi z dodatkiem domowej maggi
Składniki:
400 g twarogu półtłustego
400 g ziemniaków
niewielka ilość domowego maggi
pieprz i sól do smaku
1 większa cebula
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wrzącej wodzie. Ostudź je i przepuść przez praskę. Cebulę obierz, posiekaj, a następnie zeszklij na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy przestygnie, dodaj ją do kartofli i pokruszonego białego sera. Farsz dopraw solą, pieprzem i odrobiną domowej maggi. Wszystko zamieszaj i gotowe. Możesz zamknąć nadzienie w cieście. Tutaj znajdziesz przepis na idealne ciasto pierogowe.