Biała kiełbasa to jeden z tradycyjnych produktów, goszczących na odświętnych stołach podczas świąt wielkanocnych. Magda Gessler podzieliła się wyjątkowym przepisem na ten przysmak. Zaopatrzcie się w kilka niezbędnych składników i przyrządźcie go własnoręcznie. Domowa wędlina na pewno zyska aprobatę waszych gości. Tak pysznej kiełbasy jeszcze nie jedliście, a sekret jej smaku tkwi w wyrafinowanym doborze mięs: karkówki, podgardla, cielęciny oraz wołowiny.
Biała kiełbasa to także niezbędny dodatek do klasycznego żuru. Niedawno radziliśmy wam jak wybrać najlepszą wędlinę w sklepie. Dziś mamy dla was kapitalną recepturę Magdy Gessler, dzięki której w mgnieniu oka przygotujecie ten wielkanocny delikates we własnej kuchni. Spróbujcie – będziecie zachwyceni efektem.
Biała kiełbasa – przepis Magdy Gessler
Składniki:
odrobina wołowiny
mięso w proporcjach: 1/4 karkówki, 1/4 podgardla, 1/2 cielęciny
ziele angielskie sproszkowane
wywar z nóżek
majeranek
świeżo mielony pieprz
sól
świeży czosnek
namoczone jelita do uformowania kiełbas
Przygotowanie:
Mięso oczyść i zmiel w maszynce. Wołowinę i podgardle przygotuj, korzystając z sitka o małych oczkach. Do cielęciny użyj sita o dużych, a do karkówki o średnich otworach. Zmieloną masę mięsną dopraw pieprzem, solą i przeciśniętym czosnkiem. Wyrabiaj ją rękoma, powoli dolewając wywar z nóżek. Dolej tylko tyle, ile masa będzie mogła wchłonąć. Dodaj do niej majeranek, wymieszaj i zacznij wypełniać nią jelita. Skręć kiełbaski i parz je w gorącym bulionie. Podawaj lub przyrządzaj z nich inne potrawy. Magda Gessler radzi, aby domowe kiełbaski podać z sosem chrzanowym oraz świeżą kalarepą. Smacznego.