Domowa marmolada wieloowocowa. Znacznie lepsza niż ze sklepu!

YouTube | Prosto i Smacznie

Osoby, które chciałyby znaleźć pyszny i zdrowy zamiennik dla sklepowego dżemu powinni spróbować poniższego przepisu. Dzięki niemu przygotujemy pyszną wieloowocową marmoladę, która zachwyci wszystkich domowników.

   

Obecność dużej ilości cukru w sklepowych dżemach czy marmoladach sprawia, że niektórzy odstawiają te produkty. Warto zatem przygotować ją według domowego przepisu i zyskać pyszny smakołyk.

Składniki:

   

sok z połowy cytryny
2 kg owoców (jabłek, gruszek, brzoskwiń, śliwek)
opcjonalnie: wanilia, goździk, szczypta cynamonu
3/4 szklanki cukru lub erytrytolu (lub mniej do smaku)

Sposób przygotowania:

   

Owoce myjemy i obieramy, wycinamy pestki i kroimy w małą kostkę. Wkładamy je dużego garnka i gotujemy przez dwie godziny, od czasu do czasu mieszając. Opcjonalnie można dodać goździki.

Dodajemy cukier, wanilię i cynamon. Mieszamy, potem blendujemy i gotujemy przez 20-30 minut, często mieszając. Gotową marmoladę przekładamy do słoików. Przykrywamy je na noc kocem. Gotowe!

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę