Uwielbiasz aromat świeżego ciasta drożdżowego? Przygotuj smakowite drożdżówki! Na pierwszy rzut oka wydaje się, że domowe wypieki są trudne do zrobienia, ale to mit. Dziś zdradzimy wam patent na szybkie i proste drożdżówki z serem. Musicie je wypróbować!
Świeża i pięknie wyrośnięta drożdżówka to niebo w gębie! Podstawą domowych wyrobów są oczywiście drożdże. Mają one różnorodne zastosowanie w gastronomii – nie tylko pomagają wyrosnąć naszym ciastom, ale pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Podnoszą odporność, dostarczają witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak selen czy chrom. Przygotuj więc aromatyczne, pełne smaku drożdżówki!
Przepis na domowe drożdżówki z serem
Składniki na zaczyn:
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto drożdżowe:
40 g bardzo miękkiego masła
250 gr mąki pszennej
1 jajko (rozmiar L)
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
zaczyn drożdżowy
2/3 szklanki mleka (2%)
Składniki na masę serową:
1 łyżka cukru
250 gr twarogu półtłustego
1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek)
1 cukier waniliowy
Przygotowanie zaczynu:
Cukier, mąkę i drożdże rozpuść w mleku, przykryj folią spożywczą, pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 10 minut.
Przygotowanie ciasta:
Mleko wymieszaj z jajkiem, miodem i cukrem. Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj mleko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiaj ręcznie lub za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Po wymieszaniu masy porcjami dodawaj do niej miękkie masło, znów wyrabiaj – przez ok. 10 min na niewielkich obrotach (ciasto powinno się kleić). Ostaw je w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Misę przykryj folią i odstaw ciasto na ok. 60 min do wyrośnięcia. Wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę (najlepsza będzie drewniana) i kilka razy zagniataj, rób to dość łagodnie. Uformuj kulę, podziel ją na 16 mniejszych lub 8 dużych części. Uformuj z nich drożdżówki, delikatnie spłaszczając, rozmieść je na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw na 10 minut. We wszystkich drożdżówkach zrób dołeczek (np. kieliszkiem) i wytnij okrągłe pole w cieście. Lukę wypełnij masą serową. Posmaruj każdą drożdżówkę spienionym białkiem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C na ok. 12-14 min. Ciemnozłote drożdżówki wystudź na kuchennej kratce. Jeszcze ciepłe możesz obłożyć lukrem albo (zimne) posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki na masę dokładnie wymieszaj.