O ptasim mleczku słyszał chyba każdy wielbiciel słodyczy. Jednak nie wszyscy wiedzą, że ten słynny rarytas można przygotować samodzielnie w domu. Warto się skusić, bo wszystkie niezbędne składniki są niedrogie, a sam deser jest łatwy do zrobienia. Już od dawna nie kupuję ptasiego mleczka w sklepie, tylko robię je sama. Tym sposobem oszczędzam, a rodzina twierdzi, że domowa wersja jest 100 razy lepsza od kupnej.
Ciasto bez pieczenia skusi każdego
Nawet jeśli nie przepadasz za pieczeniem ciast, to od tej pory będziesz robić je z uśmiechem na ustach. Dzisiejszy deser bez pieczenia nie jest pracochłonny i zrobi go nawet osoba, która dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni. Ptasie mleczko zdobyło popularność nie tylko w Polsce. Ma entuzjastów na całym świecie i nie ma w tym nic dziwnego – na sam widok tego smakołyku, aż ślinka cieknie! A w smaku jest on po prostu bajeczny.
Jednak nie musisz biec do sklepu po kolejne opakowanie tego przysmaku. Spróbuj zrobić go własnoręcznie – lista składników jest krótka, a sam sposób wykonania też nie sprawia kłopotu. Otwórz w kuchni mini cukiernię i wyczaruj słodkie cudo dla swoich bliskich. Ptasiego mleczka o cytrynowym smaku nikt sobie nie odmówi.
Przepis na ciasto bez pieczenia inspirowane ptasim mleczkiem
Składniki:
150-200 g dowolnych herbatników
2 opakowania galaretki cytrynowej o masie 75 g
250 ml wrzątku
1-2 łyżki mleka
20 ml soku z cytryny (opcjonalnie)
25 g cukru pudru (opcjonalnie)
50-100 g ulubionej czekolady
Smak galaretki możesz oczywiście zmienić. Wszystko zależy od twoich upodobań kulinarnych. Masz do wyboru różne smaki galaretek, np. pomarańczową, malinową, truskawkową czy agrestową. Przyda ci się jeszcze forma – o wymiarach 17 cm x 27 cm będzie w sam raz, koniecznie włóż ją folią spożywczą. Poza tym zaopatrz się w mocny mikser. A jeszcze lepiej poradzi sobie robot kuchenny – dzięki niemu pianka uzyska perfekcyjną teksturę.
Przygotowanie:
Na piankę: rozpuść w wodzie galaretki i miksuj do momentu, aż masa stanie się jasna i wyraźnie zwiększy objętość – zazwyczaj taki efekt uzyskasz już po 10 minutach. Podczas mieszania możesz dodać sok cytrynowy albo cukier.
Gotową masę rozprowadź na warstwie herbatników w blaszce i wyrównaj jej wierzch. Umieść jeszcze jedną warstwę kruchych ciasteczek i udekoruj deser polewą czekoladową. Jak ją przyrządzić?
Po prostu rozpuść dowolną czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka i gotowe. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Przyozdobione ptasie mleczko włóż do chłodziarki na całą noc. Na następny dzień, gdy deser dobrze stężeje, możesz go pokroić i podawać. Jeśli masz ochotę, to ozdób go kolorowymi posypkami albo bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne.