Raffaello kojarzy się wielu osobom z wykwintnymi słodyczami o smaku migdałowo-kokosowym. Mało kto wie, że w mgnieniu oka można je zrobić we własnej kuchni ze zwyczajnej kaszy jaglanej, która jak donoszą ostatnie wyniki badań naukowych, posiada dużo więcej cennych walorów odżywczych, niż do tej pory sądzono.
Kasza wytwarzana z prosa może bowiem regulować stężenie glukozy we krwi i hamować rozwój cukrzycy typu 2. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą ją jeść ludzie, którzy chorują na celiakię i różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe.
Przepis na Raffaello z kaszy jaglanej
Składniki:
2 łyżki mleka kokosowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki kaszy jaglanej (zalanych dwoma szklankami wody)
5 łyżek cukru pudru (lub zmielonego na drobno ksylitolu)
30 g migdałów (namoczonych przez kwadrans w gorącej wodzie)
Przygotowanie:
Stawiamy na palniku garnek z kaszą jaglaną zalaną wodą i gotujemy ją. Potem do ugotowanej kaszy wlewamy mleko kokosowe. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy migdały (żeby bez problemu odeszła z nich skórka warto wcześniej namoczyć je przez 15 minut w gorącej wodzie), a potem siekamy je na małe kawałki. Do przestudzonej kaszy wsypujemy wiórki kokosowe, rozdrobnione migdały oraz cukier puder (bądź drobny ksylitol), następnie całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Formujemy z niej małe kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego!