Nie ma nic lepszego, niż świeży i chrupiący chleb na śniadanie. Decydując się na zakup pieczywa w piekarni, nie zawsze możemy być pewni takiego efektu. Możemy jednak upiec go sami!
Pyszny i naturalny chleb jest domeną niestety tylko niektórych piekarni. Jeśli chcemy mieć pewność co do składu pieczywa, a w dodatku cieszyć się znakomitym smakiem, warto skorzystać z poniższego przepisu.
Składniki:
400 g mąki pszennej, najlepiej typ 650
300 ml wody w temperaturze pokojowej
15 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
1 płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i pieprz. Mieszamy i powoli dolewamy wodę, ciągle mieszając. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ugniatamy ciasto z użyciem mąki i tworzymy kulę. Na blat kładziemy ściereczkę kuchenną i prószymy ją mąką. Kładziemy na nią ciasto i przykrywamy rogami ściereczki. Zostawiamy na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i wkładamy do niego naczynie, w którym będzie się piekł chleb. Ciasto wkładamy do naczynia, przykrywamy i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 20-25 minut.