pakowanie próżniowo
fot. screen Youtube / Vacuum Seal Everything

Pakowanie próżniowe polega na pozbyciu się powietrza z obszaru panującego między żywnością a opakowaniem. Tym sposobem zamknięty zostaje dostęp tlenu oraz powietrza do produktu, co wstrzymuje zachodzenie w nim niepożądanych zmian i psucie się. Dziś podpowiemy wam, jak zapakować próżniowo jedzenie domowym sposobem.

Pakowanie próżniowe można przeprowadzić przy użyciu specjalnych pakowarek. Te przeznaczone na domowy użytek mają niewielkie rozmiary, nie są też zbyt drogie. Okazuje się jednak, że nawet bez pomocy takiego akcesorium, można zapakować produkt próżniowo.

Domowy sposób na pakowanie jedzenia próżniowo

Aby zapakować próżniowo konkretny produkt, najpierw przygotuj woreczki strunowe na pożywienie. Na każdym po kolei napisz nazwę artykułu, a także datę jego pakowania. To przyda się zwłaszcza w przypadku mrożonek, które trzymamy nieraz bardzo długo, przez co często zapominamy, co i kiedy pakowaliśmy.

Tego typu element możesz kupić w hurtowni opakowań Opak System.

Do tak przyszykowanego woreczka wkładamy żywność przeznaczoną do pakowania, np. warzywa. Do garnka wlewamy chłodną wodę, a następnie wkładamy do niej pomału woreczek z produktem – zanurzamy go w wodzie do wysokości zamknięcia opakowania. Napierająca woda sprawi, że powietrze z torebki zostanie usunięte. Wtedy natychmiast zamknij dokładnie woreczek. Gdy tego nie zrobisz i wyciągniesz go z wody, wówczas powietrze ponownie wypełni opakowanie i trzeba będzie jeszcze raz wykonać czynność.

Ważne wskazówki

Porcje jedzenia zapakowane próżniowo można z powodzeniem zamrozić. Nie dość, że dłużej będzie świeże, to także zajmie w zamrażalniku mniej miejsca. Zapakowaną żywność z miejsca połóż więc w urządzeniu, tak aby zajmowało, jak najmniej miejsca, bo gdy zamarznie, nie będzie to już takie łatwe. Tym sposobem możesz również zapakować produkty, które chcesz trochę dłużej trzymać w schładzarce. Może to być np. biały lub żółty ser albo wędlina.

Co najlepiej pakować próżniowo?

Poza serami, kawałkami mięsa i wędlinami warto także pakować próżniowo ryby – zarówno wędzone, jak i świeże. Dzięki takiej metodzie pakowania nie będzie uchodziła z nich intensywna woń. Próżniowo można zapakować także owoce i warzywa, które mają być zamrożone.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę