Czyste naczynia kuchenne gwarantują nam bezpieczeństwo spożywanych potraw. Na powstanie trudnych do zlikwidowania zabrudzeń szczególnie narażona jest patelnia. Podpowiadamy jak je usunąć, korzystając z pewnego produktu, który niemal każdy znajdzie w szafce. Mowa o kwasku cytrynowym.
Niedawno dzieliliśmy się z wami poradami dotyczącymi tego, jak należy czyścić chlebak lub piekarnik. Dziś podpowiemy, jak czyścić naczynia przy użyciu kwasku cytrynowego. Ten przeciwutleniacz świetnie sprawdzi się jako środek znoszący przypieczone zabrudzenia. Wypróbujcie koniecznie.
Domowe patenty na wyczyszczenie patelni
Z brudnym spodem patelni poradzi sobie kwasek cytrynowy. Pomoże on także oczyścić brudne sprzęty kuchenne, które wystawione są na wysokie temperatury. Chcąc skorzystać z mocy kwasku cytrynowego, należy jedną łyżeczkę proszku rozpuścić w małej ilości wody, a następnie doprowadzić całość do wrzenia. W takiej mieszance trzeba zanurzyć brudną patelnię, a po kilku godzinach wyjąć. Tym sposobem odklei się przypalona warstwa z pozostałości pokarmu, jak i lekko nabłyszczy się powierzchnia patelni. Po wykonaniu całej czynności należy naczynie starannie wytrzeć i dodatkowo umyć płynem do mycia naczyń.
O czym jeszcze pamiętać?
Warto dodać, że nie ma jednej skutecznej metody na domowe czyszczenie naczyń, która poradzi sobie zawsze. Jeśli chcemy oczyścić naczynie, zawsze powinniśmy uwzględnić stopień jego zabrudzenia i tworzywo, z którego jest zrobione. Zanim rozpoczniemy czyszczenie, upewnijmy się, że metoda, z której zamierzamy skorzystać, nie naruszy powłoki sprzętu. Nie należy intensywnie szorować patelni z powłoką teflonową, gdyż łatwo usunąć powłokę wraz z zabrudzeniami. Inaczej jest w przypadku patelni tytanowych – taka technika mycia nie powinna im zaszkodzić.