REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDuszone mięso szybciej stanie się miękkie. Pomogą 4 genialne dodatki

Duszone mięso szybciej stanie się miękkie. Pomogą 4 genialne dodatki

mięso w rondlu
fot. Pixabay

Co zrobić, żeby gotowane czy duszone mięso szybciej stało się miękkie? Do wyboru mamy kilka produktów, które dodane w trakcie obróbki cieplnej, spowodują, że mięso dojdzie znacznie szybciej, a jego tekstura będzie bardzo zadowalająca. Potrzebne składniki na pewno macie w swojej kuchni czy spiżarce, nie są też zbyt drogie.

REKLAMA

Nie ma nic gorszego niż twarde, trudne do rozgryzienia mięso. Jeśli chcecie uzyskać smakowite, mięciutkie kawałki, np. w formie gulaszu, ale nie macie czasu na długie gotowanie, pozostaje jedno wyjście. Spróbujcie użyć któregoś z tych czterech poniższych produktów. Potrafią one wyraźnie skrócić czas termicznej obróbki, a potrawy nie utracą delikatności. Ta metoda ma same zalety, nie tylko zaoszczędzicie swój czas, ale także energię czy gaz.

Jak przyspieszyć mięknięcie mięsa?

Kluczem do uzyskania miękkiego mięsa jest wystarczająco długie duszenie, gotowanie bądź pieczenie. Mięso dojdzie znacznie szybciej, jeśli dodacie do rondla lub garnka trochę „czarodziejskiego” produktu.

Alkohol

Aby duszone mięso stało się odpowiednio miękkie, musi minąć sporo czasu. Na szczęście alkohol potrafi przyspieszyć cały proces. Już jedna łyżka spirytusu doskonale zmiękczy specjał, przez co skróci się czas obróbki cieplnej. Bez obaw – trunek nie będzie wyczuwalny w daniu, ponieważ odparuje. Spirytus można zamienić na wino, wódkę czy whisky.

REKLAMA

Jak przyspieszyć mięknięcie mięsa? Poeksperymentujcie z innymi dodatkami

Jeśli nie chcecie dodawać do duszonego mięsa alkoholu, możecie postawić na ocet np. balsamiczny lub winny. Łyżka tego płynu dodatkowo urozmaici smak potrawy, a jeśli dodacie go także do marynaty – proces gotowania skróci się do minimum.

Do naczynia z duszonym lub gotującym się mięsem możecie dodać też trochę cukru (najwyżej 1 łyżeczkę). Te słodkie kryształki sprzyjają mięknięciu mięsa i równocześnie nie są wyczuwalne w daniu. Poza octem czy cukrem świetnie sprawdzi się soda oczyszczona. Do średniej porcji mięsa wystarczy wsypać pół łyżeczki proszku i ponownie gotować potrawę. Uzyskacie w ten sposób delikatne i pyszne mięso, oszczędzając przy tym mnóstwo czasu i energii.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA