Tortilla do złudzenia przypomina naleśnik. Ten cienki placek można przygotować zarówno z mąki kukurydzianej, jak i pszennej. Jego różnorodność powoduje, że nigdy się nie znudzi, a najlepsze jest to, że w ten cienki placek możemy zawinąć niemalże wszystko.
Domowe wrapy są znakomitą propozycją na lunch, śniadanie lub obiad. Na miłe rozpoczęcie dnia nienagannym wyborem jest wariant z łososiem i jajkiem. Natomiast znakomity farsz z dyni piżmowej będzie zaskakującą opcją na szybki i niskokaloryczny lunch lub kolację. Wypróbuj poniższe przepisy i ciesz się smakiem pysznych wrapów.
Wrapy z jajkiem, łososiem oraz guacamole
Cienkie ciasto z tymi dodatkami jest świetnym pomysłem na pożywne śniadanie. Witamina D zawarta w jajkach i rybie działa korzystnie na tkankę kostną i pomaga w odchudzaniu.
Składniki:
60 g łososia wędzonego na gorąco
pół awokado
30 g rukoli
trochę soku z cytryny
2 pełnoziarniste tortille
2 jajka, ugotowane na półmiękko i obrane
pół łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili
pieprz i sól
szczypta płatków chili
40 g majonezu light
Przygotowanie:
Rozgnieć awokado za pomocą widelca. Dopraw pieprzem, solą, płatkami chili i sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw. Rozdrobnij jajka, wymieszaj je z majonezem, dopraw pieprzem i solą. Podgrzej tortille, rozsmaruj na podpieczonym cieście łyżkę guacamole, dodaj trochę jajek z majonezem i pół porcji łososia. Posyp rukolą, płatkami chili, po czym zawiń i wcinaj.
Wrapy z dodatkiem pieczonej dyni i czerwonej cebuli
Dynia piżmowa zawiera solidną porcję witamina A, która wspomaga odporność. Jej deficyt może sprzyjać rozwojowi infekcji. Jedz na zdrowie!
Składniki:
40 g jogurtu naturalnego
1 dynia piżmowa
2 pełnoziarniste tortille
4 liście cykorii
1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula
pół łyżeczki soku z granatu
szczypta sumaku
szczypta mielonej kolendry
5 g liści mięty
szczypta mielonego kuminu
szczypta płatków chili
5 g płatków migdałów
1 łyżka mieszanki nasion do sałatek
szczypta czarnego sezamu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pozbaw dynię skórki, przekrój ją na pół i pokrój na małe łódeczki. Wrzuć ją do miski, dodaj posiekaną cebulę, oliwę, sezam i przyprawy – całość dobrze wymieszaj. Potem przełóż wszystko na blachę (wyłożoną papierem) i piecz 25 minut. Połącz jogurt z sokiem z granatu i pokrojoną miętą. Na każdej tortilli umieść odrobinę sosu z jogurtu, połóż dynię, cykorię oraz migdały. Posyp podprażonymi nasionami.