REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDwukolorowy deser lepszy niż ptasie mleczko. Gotowy w 30 min

Dwukolorowy deser lepszy niż ptasie mleczko. Gotowy w 30 min

ciasto śmietankowo-czekoladowe bez pieczenia
fot. screen Youtube / Flor de Farinha

Z czym kojarzy ci się galaretkowiec? Pewnie z kolorami i owocami. Fakt, klasyczny deser najczęściej składa się z galaretek o różnych smakach. Wygląda barwnie i apetycznie. Już dawno stał się przebojem w naszych kuchniach i skradł podniebienia większości osób. Mało kogo jest w stanie zaskoczyć. Ale inna, stonowana wersja galaretkowca ma ogromną szansę na nowo podbić stoły Polaków. Składa się z dwóch warstw – dolną stanowi masa czekoladowa, a górną – śmietankowa. Deser jest lekki, pyszny i może śmiało konkurować z ptasim mleczkiem. Koniecznie zrób domową przekąską według tego przepisu.

REKLAMA

Dwuwarstwowe ciasto śmietankowo-czekoladowe nie wymaga pieczenia ani zbyt wielkiego nakładu pracy. Jeśli nie pierwszy raz robisz galaretkowy deser, to z pewnością poradzisz sobie z tą recepturą. Zrobisz go w pół godziny, ale z konsumpcją musisz się jeszcze wstrzymać. Ciacho będzie nadawało się do jedzenia po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Wtedy odpowiednio stężeje i z łatwością pokroisz je na kawałki.

Przepis na galaretkowiec śmietankowo-czekoladowy

Lista składników:
500 ml mleka 3,2%
600 ml śmietanki kremówki 36%
2/3 szklanki cukru
50 ml chłodnej wody
40 g żelatyny
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady
150 g białej czekolady

Wykonanie:

W 50 ml chłodnej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy, by napęczniała.

W małym rondelku zagotowujemy mleko, a gdy zacznie wrzeć, sporadycznie mieszamy. Przekładamy cukier i wanilię, mieszamy. Jak tylko kryształki się roztopią, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy, studzimy.

Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (oddzielnie biała i ciemna), studzimy.

Kremówkę lekko miksujemy na niezbyt dużych obrotach. Do naczynia z chłodnym mlekiem przekładamy trochę śmietany (kilka łyżek), mieszamy rózgą kuchenną. Tak zaprawione mleko sukcesywnie dodajemy do miski z pozostałą kremówką i ubijamy na jednolitą masę, na niedużych obrotach.

Około 2/3 kremu śmietanowego odkładamy i mieszamy go z białą czekoladą, np. mikserem. Do reszty kremu śmietankowego przekładamy ciemną czekoladę i też mieszamy.

Średnią szklaną miskę płuczemy chłodną wodą i umieszczamy w niej jasny krem śmietankowy, wygładzamy i okrywamy pojemnik folią spożywczą. Wkładamy deser do chłodziarki, aby lepiej stężał.

Gdy masa z białą czekoladą zastygnie, rozprowadzamy na niej masę ciemną (gdyby zbyt mocno zastygła, zanurzamy pojemnik w misce z wrzątkiem i mieszamy). Wyrównujemy wierzch i okrywamy naczynie folią, a potem chłodzimy. Po około 6 godzinach deser można podawać.

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA