Dzieci w PRL-u jadły je, aż im się uszy trzęsły! Przepis na kultowe ciastka

Ciastka orzeszki
YouTube | Mała Cukierenka

Ciastka orzeszki królowały w czasach PRL. Wtedy najczęściej przygotowywano je głównie na święta. W dzisiejszych czasach mało kto o nich pamięta. Ale są rodziny, w których przygotowuje się je do teraz. Wróć do wspomnień z dzieciństwa i zrób pyszne ciastka orzeszki z tego przepisu!

REKLAMA

Do wykonania tych ciastek potrzebujesz specjalnego opiekacza lub patelni, do których wlewa się małe porcje ciasta. Niestety taki opiekacz to podstawa, bez niego nie uzyskamy charakterystycznego kształtu ciastek, który przypomina orzechy włoskie.

Ciastka orzeszki przełożone są pysznym, kakaowym lub orzechowym kremem. Smakują rewelacyjnie, a w dodatku zachwycają wyglądem. Dzieci w PRL jadły je, aż im się uszy trzęsły – uwielbiane były przede wszystkim za smak, bo są bardzo słodkie i rozpływają się w ustach.

Ciastka orzeszki – kultowy przepis, który uwielbiają dzieci

Składniki:


Ciasto

» 360 g mąki pszennej

» 110 g mąki ziemniaczanej

» 110 g cukru pudru

» 2 średnie jajka

» 210 g zimnego masła

» opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego

» pół łyżeczki proszku do pieczenia


REKLAMA

Krem

» 2 szklanki mleka w proszku

» kostka masła lub margaryny

» 110 ml mleka

» 110 g cukru pudru

» 2 łyżki kakao

» masło orzechowe


Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj. Masło pokrój na kawałki i dodaj do miski z mąką, a potem wszystko zagnieć. Wtedy wbij jajko i ponownie wszystko zagnieć, aż składniki się połączą, uformuj kulę i włóż do lodówki.

REKLAMA

Przygotuj krem. Masło rozpuść w garnku razem z cukrem, masłem orzechowym i mlekiem. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, to dosyp mleko w proszku i kakao. Wtedy zacznij bardzo szybko mieszać. Gdy cała masa będzie gładka i bez grudek, odstaw do przestudzenia.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, a następnie formuj małe kulki. Piecz je w opiekaczu lub na odpowiedniej patelni, a kiedy będą już rumiane, wyciągnij je z piekarnika i wyłóż na papier do pieczenia, aby ostygły. Jedną połowę ciastek przełóż kremem, a drugą połową zamknij je, tworząc kształt orzecha. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Smacznego!


Wypróbuj także przepisu na Walentynkowe ciasto, które smakuje obłędnie!


Podziel się: