Jajka jemy zazwyczaj na śniadanie, ale są też doskonałym pomysłem na lekką i smaczną kolację. Możemy je spożywać na rozmaite sposoby, a ważną sprawą są dodatki. Część z nich dominuje nad pozostałymi.
Jajko jest jednym z kluczowych produktów żywnościowych. Wielu łasuchów jada je prawie codziennie. Dietetycy rekomendują, aby spożywać około 1-2 sztuki dziennie, ponieważ są zdrowe i wartościowe. Szczególnie cenne jest w nich białko, w którym znajdziemy wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy egzogenne. Jeśli chcemy, aby jajka były jeszcze bardziej smaczne, jedzmy je z pewnymi dodatkami, które przyniosą nam jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.
Gdy jemy nabiał wraz z warzywami, wówczas uwalnia się więcej cennych karotenoidów (np. likopen z pomidorów), które przeciwdziałają nowotworom i chorobom układu krążenia. Po obróbce termicznej pomidory uwalniają znacznie więcej korzystnych substancji odżywczych. Dotyczy to nie tylko pomidora, lecz także papryki. Warto z jajek zrobić omlet z dodatkiem wspomnianej papryki, pomidorów i cebuli.
Wspaniałym wiosennym dodatkiem do jajek jest rzeżucha. Skromna roślina polepsza pracę systemu trawiennego i zmniejsza poziom glukozy we krwi. Ponadto, rzeżucha zbawiennie wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci.
Jeżeli przyrządzamy jajka, możemy również uzupełnić je o szpinak, który zawiera m.in. wapń, żelazo i witaminy: E, C, oraz K. Warto usmażyć jajka na maśle wraz z tym produktem. Innym równie wartościowym dodatkiem jest bogaty w błonnik jarmuż. Zielone warzywo usprawnia procesy trawienne, a liczne minerały i witaminy w nim obecne oddziałują dodatnio na zdrowie. Jeżeli mamy zamiar przygotować jajka z jarmużem, możemy oba produkty uzupełnić o czosnek. Taka kompozycja smakuje kapitalnie i jest bardzo pożywna.