Jeśli nie masz ochoty na długotrwałe spędzanie czasu w kuchni i tworzenie skomplikowanych ciast, a zamierzasz podać coś słodkiego przy niedzielnym obiedzie, ten przepis jest dla ciebie! Tort „Napoleon” zrobisz w mgnieniu oka.
Pyszny deser na wyjątkowe okazje
Aby stworzyć spektakularny deser, który oczaruje wszystkich gości, nie musisz ślęczeć w kuchni cały dzień. Co prawda, ciasto francuskie powinno się piec przez około 20 minut, ale samo złożenie tortu zajmie ci najwyżej 10 minut, a potem pozostaje tylko czekać, aż przysmak schłodzi się w lodówce. Wykonasz go z zaledwie trzech składników. Nie ma chyba prostszego i szybszego przepisu. Tym bardziej musisz go wypróbować!
Jak przygotować tort „Napoleon”?
Składniki:
mleko skondensowane – 400 g
masło – 200 g
ciasto francuskie – 1kg
Sposób przygotowania:
Blat posypujemy mąką, rozwałkowujemy na nim gotowe ciasto francuskie przy pomocy wałka. Kroimy je na kawałki o dowolnej wielkości. Blachę do pieczenia wykładamy specjalnym papierem i układamy na nim ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C i pieczemy w nim ciasto francuskie przez 20 minut, aż delikatnie się zezłoci. Upieczone blaty delikatnie spłaszczamy rękoma.
Zabieramy się za krem. Do miski wrzucamy zmiękczone masło (tutaj znajdziecie wskazówki, jak można je szybko zmiękczyć). Tłuszcz łączymy z mlekiem skondensowanym i ubijamy – masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Składamy cały deser. Kładziemy pojedynczy blat ciasta, starannie rozsmarowujemy na nim krem, przykrywamy go kolejnym blatem ciasta i ponownie umieszczamy krem. Tak działamy z całym tortem. Jedną warstwę ciasta odkładamy na kruszonkę. Mielimy ją i posypujemy deser kruszonką. Wkładamy go do chłodziarki na 4 godziny. Potem jest gotowy do podania.