Szarlotka jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Połączenie kruchego ciasta i jabłek jest uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Poniższy przepis pozwala przygotować ten wypiek w kilka chwil!
Składniki:
4 jabłka
200 gramów mąki
2 jajka
80 gramów cukru
30 gramów masła
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda na nasienne. Potem kroimy je na cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. W drugiej misce mieszamy cukier i cukier waniliowy, potem dodajemy całe jajka i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia nacieramy masłem i wsypujemy jabłka. Równomiernie je rozkładamy i zalewamy masą. Pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie można podawać.