Ekspresowe babeczki czekoladowe przygotujesz dosłownie w 30 minut. Są niesamowicie puszyste, a w dodatku delikatne i lekkie jak piórko. Przypadną do gustu każdemu, a zwłaszcza dzieciom i smakoszom czekolady. Poznaj rewelacyjny przepis!
Babeczki mają w sobie pyszne kawałki czekolady, podprażone orzechy laskowe i dodatek pysznej nutelli. To połączenia smaków jest obłędne – przypominają smak ferrero rocher, które uwielbia prawie każdy. Przygotujesz je ekspresowo, bo ich wykonanie razem z pieczeniem nie zajmie Ci więcej czasu niż pół godziny. Warto je spróbować, z pewnością zaskoczysz nimi swoich bliskich. Oto przepis.
Ekspresowe babeczki czekoladowe z nutellą – przepis
Składniki:
» 1/4 szklanki prażonych orzechów laskowych
» 80 g masła
» 80 g mlecznej czekolady + 40 g do pokrojenia na kawałki
» 3 łyżki nutelli
» 2 jajka
» 150 ml mleka
» 250 g mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 150 g cukru
» 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Orzechy podpraż na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Potem usuń z nich skórkę i posiekaj na bardzo drobne kawałeczki. Do garnka dodaj masło, cukier, nutellę i 80 g czekolady, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Potem dodaj mleko i chwilę znów podgrzewaj i jednocześnie mieszaj.
Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut do wystudzenia. Kiedy lekko przestygnie, dodaj do masy posiekane drobno orzechy laskowe, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej kakao oraz proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Dodawaj po jednej łyżce do masy czekoladowej, mieszaj drewnianą łyżką.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę do babeczek lub kokilki wypełnij masą czekoladową. 40 g czekolady posiekaj drobno i posyp na wierzch babeczek, a następnie włóż do piekarnika na 20-25 minut. I gotowe! Po upieczeniu możesz posmarować babeczki nutellą lub polać polewą czekoladową. Smacznego!