Ekspresowe ciasto bez pieczenia
YouTube screen | Quick simple and tasty

Ekspresowe ciasto bez pieczenia sprawdzi się na każdą okazję. Wystarczy tylko wymieszać składniki i schłodzić je w lodówce. Sprawdź przepis. 

To ciasto smakuje lepiej niż sernik, a w dodatku przygotujesz je w kilka minut. To doskonały deser do kawy, sprawdzi się idealnie w przypadku niespodziewanych gości. Poznaj przepis.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia – przepis

Składniki:

Spód: 

» 200 g herbatników
» 2 łyżki proszku kakaowego
» 1/4 szklanki roztopionego masła

Masa puddingowa:

» 4 szklanki mleka
» pudding w proszku na 1 litr mleka
» kilka kropel aromatu waniliowego
» 5 łyżek mąki
» 3 łyżki kajmaku

Polewa:

» 200 g mlecznej czekolady
» 1/4 szklanki gorącego mleka

Przygotowanie:

Herbatniki zmiel w malakserze, a potem dodaj kakao i roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie włóż do lodówki.

Przelej mleko do garnka, a potem dodaj pudding w proszku, kajmak, mąkę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj cały czas, aż masa lekko zgęstnieje, następnie przelej ją na ciasteczkowy spód. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, by stężało.

Po tym czasie zrób polewę rozpuszczając czekoladę w gorącym mleku oraz polej wierzch ciasta. I gotowe, smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę