Wigilia zbliża się wielkimi krokami i na wielu stołach z pewnością nie zabraknie wtedy śledzi. Mogą pojawić się w rozmaitych wersjach, ale na pewno większość domostw postawi na filety z dodatkiem cebuli. A czy wiecie, jak szybko zmiękczyć cebulę do śledzi, aby zachowała delikatność i inne walory?
Cebula do śledzi – jak ją zmiękczyć?
Zmiękczone warzywo dużo lepiej łączy się z delikatnym mięsem śledzi. Jest także lżej strawne. Jeśli chcecie szybko zmiękczyć cebulę i uzyskać jej delikatniejszy smak, wybierzcie tę cukrową.
Są osoby, które pokrojoną cebulę przekładają na sito i przelewają wrzątkiem. Co prawda, taka czynność trochę ją zmiękczy, ale równocześnie zmniejszy się jej intensywny smak i aromat. Tak potraktowana cebula będzie również lżejsza dla przewodu pokarmowego. Po sparzeniu warto zrobić jeszcze jedną czynność, a mianowicie przelać ją przegotowaną, wystudzoną wodą, a na koniec solidnie odsączyć.
Inny sposób polega na posypaniu cebuli solą i dokładnym jej przemieszaniu. Sól sprawi, że warzywo puści sok, a w rezultacie straci ono swoją jędrność. Kolejnym sposobem na zmiękczenie cebuli jest jej ugniatanie. Dobrze jest wykonać to dłonią, ale można również przykryć ją spodkiem i odstawić na parę minut. Sok można wypić, jest bardzo zdrowy.
Jak przyrządzić śledzie z cebulą?
Na początku solone filety śledziowe moczymy – w wodzie lub mleku. Gdy nabiorą właściwej ostrości, wyjmujemy je, płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Później filety siekamy na kawałki. Obraną cebulę przekrawamy na pół, siekamy wedle uznania np. w kostkę lub talarki. Rozdrobnione warzywo oprószamy solą lub przelewamy wrzącą wodą i ugniatamy dłonią przez parę minut. Doprawiamy pieprzem. W słoiku układamy na zmianę warstwy śledzi i cebuli, a na końcu zalewamy wszystko olejem. Słoik zakręcamy, umieszczamy w lodówce na minimum kilka godzin.
Jeśli chcecie przyrządzić pyszne śledzie, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam przepis na smakowite śledzie ze śmietaną, jabłkiem i cebulą od Ewy Wachowicz.