Farsz do gołąbków. Co zrobić, aby był idealny? Poznaj najlepszy przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić idealny farsz do gołąbków? Gołąbki to polskie i tradycyjne danie dlatego serwujemy je szczególnie w święta Bożego Narodzenia. Idealnie doprawiony farsz, pyszna i rozpływająca się w ustach kapusta wraz z sosem pomidorowym sprawia, że całość smakuje obłędnie. Jednak najwięcej smaku daje im farsz. Jak zrobić idealny farsz do gołąbków? Poznaj najlepszy przepis!

REKLAMA

Farsz do gołąbków to połączenie mielonego mięsa z ugotowanym ryżem, suszonymi grzybami i przyprawami. Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez pysznych gołąbków, dlatego chcemy ugotować je jak najlepiej! Sekretem obłędnego smaku tego dania jest właśnie farsz. Często nie potrafimy odpowiednio przyprawić mięsa z ryżem lub kaszą, dlatego szukamy odpowiedzi w internecie. Jak zrobić idealny farsz do gołąbków? Poznaj najlepszy przepis, który sprawi, że Twoje gołąbki będą fantastyczne!

Sekret idealnych gołąbków

Jak zrobić idealne gołąbki? To proste ponieważ wystarczy, że będziesz stosować się do proporcji podanych w przepisie, ale jednak to nie wszystko. Co jest sekretem idealnego farszu? Jest to ugotowany wcześniej ryż z dodatkiem odrobiny szafranu.

REKLAMA

Szafran to małe, cienkie niteczki, które nadają potrawom niezwykle apetycznego smaku, dlatego warto go dodać. Dodaj odrobinę do gotującego się ryżu, a farsz będzie smakować naprawdę pysznie.

Najlepszy przepis na farsz do gołąbków

Składniki:

REKLAMA

» 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka, karczek)

» 100 g ryżu

» 2 cebule

» 4 łyżki koncentratu pomidorowego

» garść suszonych grzybów

» przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, szczypta szafranu

Przygotowanie:

› Po pierwsze przygotuj suszone grzyby, a następnie zalej je wrzącą wodą i odczekaj pół godziny. Potem wylej wodę i pokrój w drobną kostkę.

› Po drugie, ugotuj ryż z odrobiną szafranu. Odstaw do przestygnięcia, a potem dodaj do naczynia z mielonym mięsem.

› Następnym krokiem jest usmażenie cebuli. Pokrój na bardzo drobną kosteczkę, a potem smaż na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła, na średnim ogniu do czasu zarumienienia. Dodaj do mięsa z ryżem.

› Do farszu dodaj przyprawy, pokrojone grzyby i koncentrat pomidorowy, następnie wszystko razem wymieszaj i gotowe!

Tak przygotowany farsz umieść w liściu kapusty i zawijaj pyszne gołąbki! Gotuj je w wysokim garnku w bulionie, z dodatkiem masła i czosnku. Podawaj je z pysznym sosem pomidorowym, który możesz zrobić z gołąbkowego bulionu. Wystarczy, że po ugotowaniu gołąbków oddzielisz bulion od gołąbków, a następnie dodasz przecier pomidorowy i zagęścisz zasmażką.

Przygotuj farsz z tego przepisu, a smak gołąbków pozytywnie Cię zaskoczy. Smakują rewelacyjnie!

Udostępnij: