Zupę fasolową przeważnie gotuje się na wędzonym boczku oraz na dobrej kiełbasie. Dzięki temu jest jeszcze bardziej smaczna, a do tego bardzo treściwa – wprost idealna na zimowe dni. Do potrawy należy koniecznie dodać majeranek i ziemniaki. Obecność przypraw i warzyw sprawia, że danie jest bogate w minerały i witaminy. Gdy przyrządzisz taką zupę, domownicy na pewno poproszą o dokładkę.
Składniki (na ok. 6 porcji):
pół kg żeberek wieprzowych
250 g fasoli Piękny Jaś (ewentualnie fasoli konserwowej)
3-4 ziemniaki
250 g boczku wędzonego
pół pęczka włoszczyzny (kawałek selera, 2 marchewki i pietruszka)
1 cebula
1 liść laurowy
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Namoczoną dzień wcześniej fasolę przesyp do garnka, zalej wodą (ok. 1 litr) i pozostaw na całą noc, aby fasola napęczniała. Kolejnego dnia ją odcedź. Możesz wykorzystać do zupy także fasolę z puszki. Włóż do większego garnka żeberka pokrojone na mniejsze części, zalej 2,5 litrami wody, dodaj łyżeczkę soli oraz fasolę. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj około 75 minut. Później dodaj pietruszkę, seler, marchewkę (drugą obierz, zetrzyj na tarce o większych oczkach i odłóż), liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotuj przez kwadrans.
Następnie z kawałka boczku odkrój skórkę, oddziel też białe chrząstki. Boczek drobno pokrój, wsyp na patelnię i podsmaż na złocisty kolor, co chwilę mieszając. Dodaj posiekaną cebulę, pomieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony czosnek. Boczek z cebulką i czosnkiem przełóż do garnka z zupą wypłukując patelnię odrobiną wywaru. Dodaj do potrawy odłożoną wcześniej startą marchewkę, czarny pieprz i (w razie potrzeby) sól. Gotuj zupę jeszcze 10 minut. Obierz ziemniaki, pokrój je w drobną kostkę i przełóż do zupy. Gotuj pół godziny. Na koniec dopraw majerankiem i chwilę podgotuj. Zupa najlepiej smakuje z kromką pieczywa.