Desery z grilla to dość rzadko spotykana propozycja. Warto jednak czasem przełamać nieco schematy i spróbować czegoś zupełnie nowego. Portal Smaker proponuje zatem przyrządzić ananasa na grillu i podać go z karmelem. Sprawdźcie ten przepis!
Niezbędne składniki
Ananas – świeży – 1 sztuka
Masło – 50 g
Cukier – 5 – 6 łyżek
Śmietana 30% – 50 ml
Chili w proszku – 0,5 łyżeczki
Na samym początku zabieramy się za oporządzenie ananasa. Odkrawamy jego pióropusz oraz dolną część i wykrawamy „ósemki”, podobnie jak zazwyczaj robimy to w przypadku jabłka. Z każdego kawałka wykrawamy twardą, środkową część. Kiedy ananas jest już gotowy umieszczamy go na patelni grillowej lub na grillu. Grillujemy dokładnie z każdej strony.
Kiedy ananas dochodzi na grillu, my zabieramy się za przygotowanie karmelu. Patelnię ustawiamy na średnim ogniu, na niej umieszczamy cukier i karmelizujemy. Kiedy cukier uzyska brązowy kolor dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietankę i również dokładnie mieszamy. Patelnię zestawiamy z palnika, dodajemy chili i ponownie mieszamy.
Ananas już gotowy, zatem zdejmujemy go z grilla, układamy na talerzach i polewamy gorącym karmelem.
Smacznego!