Fit gofry można zrobić na śniadanie, lunch albo podać na deser po obiedzie. W smaku są rewelacyjne, a w dodatku niskokaloryczne, więc ten przepis będzie idealny dla osób, które dbają swoją kondycję.
Gofry powinny być lekkie i chrupiące, a podane ze świeżymi owocami tworzą niezwykłe połączenie smaków. Dzisiaj przedstawiamy pyszną recepturę na gofry w wersji fit. Ich smak zachwyci każdego smakosza, a nawet tych najmłodszych. Sprawdź i wypróbuj tego przepisu!
Fit gofry – pyszne i niskokaloryczne. Przepis
Składniki:
Z tego przepisu wyjdzie 6 gofrów owsianych
› 100 g mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych
› 200 ml mleka migdałowego
› 2 jajka
› 1 łyżeczka proszku do pieczenia
› szczypta soli
› 1 łyżeczka miodu
› 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Do dwóch miseczek oddziel żółtka od białek, następnie ubij białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną piankę.
2. Do drugiej miski z żółtkami wsyp mąkę owsianą, następnie dodaj proszek do pieczenia, miód oraz olej rzepakowy. Na koniec wlej mleko i zmiksuj całość przez chwilę.
3. Dodawaj do masy ubitą piankę z białek, następnie mieszaj łyżką bardzo delikatnie.
4. Nagrzej gofrownicę, ale wcześniej nasmaruj ją lekko oliwą, a potem piecz gofry przez około 5 minut.
I gotowe! Możesz podawać je z ulubionymi dodatkami, smacznego!