Pizzę można podawać z różnymi dodatkami. Wśród jej smakoszy znajdą się ci, którzy jedzą ten włoski przysmak wyłącznie wtedy, gdy jest pokryty rukolą i polany oliwą z oliwek, naturalną lub z ziołami. Inni twierdzą, że pizzę można jeść tylko z sosem pomidorowym lub pomidorowym i z czosnkowym.
Dobrze przygotowany sos pomidorowy, utrzymany w klimacie tradycyjnej włoskiej kuchni, to gwarancja, że przygotowana przez nas pizza – ewentualnie kupiona gotowa, ale to ostateczność – zachwyci domowników i gości.
Do przygotowania takiego szybkiego i znakomitego smakowo sosu do pizzy potrzebne nam będą:
– 1 puszka pomidorów (lub 4–5 pomidorów)
– 2 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– około 1 łyżki oregano
– 1 łyżeczka bazylii
– sól
– opcjonalnie cukier
Oczywiście, jak to w kuchni, przepis ten jest jedynie bazą do skomponowania sosu. Można tę recepturę (na przykład pod względem ilości ząbków czosnku czy ilości oregano i bazylii) dostosować do własnego gustu kulinarnego.
Sposób przygotowania:
Na patelnię (może też być z powodzeniem rondel) wlewamy oliwę. Gdy się zagrzeje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę mieszamy, nie pozwalamy, by czosnek się przypalił, gdyż wówczas straci swoje właściwości. Do oliwy i czosnku dodajemy pomidory i podgrzewamy je na gazie, aż pomidory się rozpadną. W tym samym czasie dodajemy sól (i ewentualnie cukier, który dodany do potrawy, nie osładza jej, ale wydobywa głębię aromatu).
W finale do sosu dodajemy oregano i bazylię i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany sos możemy od razu położyć na pizzę lub podać jako dip w ozdobnych czarkach. Doskonały do pizzy będzie również na zimno.