Gołąbki po chłopsku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Farsz wcale nie musi składać się z mięsa i ryżu. W pomysłowych gołąbkach po chłopsku ukryte jest pyszne nadzienie z ziemniaków i sera. Całość bezbłędnie uzupełnia aromatyczna kiełbasa. Poznaj doskonały przepis.
Do farszu na gołąbki możesz też dorzucić trochę wędzonego sera. Jego wyrazisty smak idealnie współgra z resztą składników. Gotowe gołąbki po chłopsku podaj z kleksem kwaśnej śmietany i porządną porcją koperku.
Chłopska wersja gołąbków. Przepis krok po kroku
Składniki:
2-3 średniej wielkości cebule
1 duża główka kapusty pekińskiej (albo 2 mniejsze)
kawałek dobrej kiełbasy
6-7 średnich ziemniaków
ok. 500 g półtłustego twarogu
pieprz i sól do smaku
ewentualnie pół szklanki tartego sera wędzonego
masło do wysmarowania naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Potem je odcedzamy, odparowujemy z nadmiaru wody i przepuszczamy przez praskę. Powstałą masę odstawiamy do wystudzenia.
Cebule obieramy i drobno siekamy, natomiast kiełbasę kroimy w małą kostkę. Wędlinę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, aż nabierze złocistego koloru. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dorzucamy cebulę i smażymy wszystko przez moment.
Ostudzoną masę ziemniaczaną łączymy ze składnikami z patelni i rozdrobnionym serem. Na tym etapie możemy wzbogacić farsz o wędzony ser, a potem wszystko odpowiednio doprawiamy pieprzem i solą.
W większym garnku zagotowujemy wodę do parzenia kapusty. Z warzywa usuwamy zewnętrzne nieestetyczne liście, a te wewnętrzne odrywamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez około 2 minuty. Na miękkie liście nakładamy farsz i zawijamy je w kształt gołąbka. Identycznie przygotowujemy kolejne sztuki.
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła i wykładamy zewnętrznymi liśćmi kapusty. Gołąbki umieszczamy jeden przy drugim. Później wszystko podlewamy 1/3 szklanki wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Upieczone gołąbki wyciągamy z pieca i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany. Wszystko posypujemy koperkiem.
Czytaj też: Prosty i ekspresowy sposób na sparzenie kapusty do gołąbków.