Dziś mamy dla was coś specjalnego, a mianowicie oryginalny przepis Roberta Makłowicza na cudną, węgierską potrawę. Paprykarz – bo i nim mowa, jest prosty w wykonaniu, a do tego pyszny i treściwy. W sam raz na obiad.
Większość osób kojarzy paprykarz z rybą, koncentratem pomidorowym i ryżem, jednak specjał przygotowany przez Makłowicza to zupełnie coś innego. Jest to znakomite danie obiadowe rodem z kuchni węgierskiej, które może przypominać gulasz. Można podać je z dodatkiem mięsa albo w wersji wegetariańskiej.
Paprykarz Roberta Makłowicza – przepis
Składniki:
40 dag boczniaków
2 cebule
80 dag ziemniaków
2 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
pieprz, sól
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, lekko podsmażamy w garnku na maśle. Kartofle obieramy, płuczemy, kroimy w cienkie plastry. Boczniaki po oczyszczeniu kroimy na kawałki, a cebulę zestawiamy z palnika, oprószamy sproszkowaną papryką i dobrze mieszamy. Do garnka przekładamy kawałki grzybów i ziemniaków, mieszamy, podlewamy wodą i dusimy na średnim gazie (aż ziemniaki zmiękną). Danie doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, dusimy, aż kartofle całkowicie zmiękną. Śmietanę łączymy z mąką. Aby nie powstały grudki, nabiał rozprowadzamy z niewielką ilością ciepłego sosu z paprykarza, przelewamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Domowy paprykarz jest już gotowy! Można dodać do niego np. podsmażoną kiełbasę czy boczek.