Kotlety mielone to specjał polskiej kuchni, który gości na naszych talerzach bardzo często. Smażone mięso z dodatkiem jajka, bułki pszennej i przypraw za każdym razem smakuje wybornie. Jednak smak i konsystencję mielonych można udoskonalić, dodając do nich biały ser.
Kotlety z twarogiem są delikatniejsze, a poza tym rozpływają się w ustach. Masę mięsną można wzbogacić także o cząber, zioła prowansalskie i podsmażoną na oleju cebulę – tak przyrządzone kotlety staną się absolutnym hitem na każdym stole i znikną z talerzy momentalnie.
Do gotowych kotletów mielonych warto podać gotowane ziemniaki albo purée ziemniaczane, a także mizerię lub inną surówkę. Należy pamiętać o tym, aby kotlety smażyć partiami na większej patelni. Nie powinny się one wzajemnie dotykać, bo wtedy mięso zacznie się gotować, a nie smażyć, w efekcie potrawa nie będzie już tak smakowita.
Kotlety mielone z dodatkiem twarogu – przepis
Składniki (na ok. 10-12 kotletów):
jajko
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g twarogu
duża cebula
czerstwa bułka pszenna
pieprz mielony
szczypta cząbru
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, przełożyć do sporej miski. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odstawić, aby zmiękła. Do cebuli dorzucić mięso mielone, dodać pieprz, sól, odrobinę cząbru, jajka, zioła prowansalskie, wszystko starannie wymieszać. Twaróg rozgnieć za pomocą widelca i połączyć wraz z namoczoną kajzerką, przełożyć obydwa składniki do masy na kolety. Wszystko raz jeszcze dobrze wymieszać, w razie konieczności doprawić do smaku pieprzem i solą, potem wyrobić kotlety i każdy obtaczać w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż się zarumienią, podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego.