5 najlepszych surówek do obiadu. Poznaj szybkie i sprawdzone przepisy

5 najlepszych surówek do obiadu

Często jest tak, że przygotowujemy obiad i nie wiemy jaką zrobić do tego surówkę. Warto więc mieć pod ręką kilka szybkich i sprawdzonych przepisów, które są niezastąpione. Poznaj 5 najlepszych surówek do obiadu!

REKLAMA

Nie wiesz jaką surówkę przygotować do obiadu? Aby zaoszczędzić cenny czas, zawsze miej pod ręką pięć najbardziej klasycznych przepisów, które zawsze się sprawdzają w sytuacji, gdy nie mamy konkretnego pomysłu. Surówka to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale także dawka cennych składników odżywczych dla naszego organizmu.

Oto 5 najlepszych surówek do obiadu. Szybkie i sprawdzone przepisy


Surówka z pomidorów i ogórków

Składniki:

 – 2 duże pomidory

– 1 ogórek sałatkowy

– 1 cebulka

– kilka łyżeczek gęstej, kwaśnej śmietany

– 1 łyżka posiekanego szczypiorku

– sól, pieprz do smaku

REKLAMA

Przygotowanie:

Ogórki obierz, a następnie umyj wszystkie warzywa. Pomidory, ogórki, cebulkę pokrój w kosteczkę, potem wsyp do miski i dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Posyp szczypiorkiem na wierzchu i gotowe! Ta surówka jest pyszna i klasyczna.


Surówka z pora i jabłek

Składniki:

– 2 pory bez zielonych liści

– 1 jabłko

– sól i szczypta cukru

– 1 łyżka gęstej śmietany

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżeczka musztardy

REKLAMA

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i owoce umyj, następnie obierz jabłko i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Por pokrój w poprzek, następnie dodaj do jabłka i wymieszaj. Dodaj sól i szczyptę cukru, śmietanę, majonez i musztardę, a potem wymieszaj i gotowe!


Surówka z marchewki i jabłka

Składniki:

– 2 duże marchewki

– 1 duże jabłko

– 1 łyżeczka cukru

– 1-2 łyżki oliwy

– szczypta soli

Przygotowanie:

Obierz marchewkę i jabłko, następnie pozbądź się gniazd nasiennych. Zetrzyj oba na tarce i dodaj do nich cukier, oliwę i szczyptę soli, a potem wymieszaj.





Surówka z kapusty pekinki i marchewki

Składniki:

– 1/3 główki kapusty pekińskiej

– 1 średnie jabłko

– 1 marchewka

– kilka łyżek śmietany i majonezu

– sól i pieprz

– opcjonalnie: jabłko

Przygotowanie:

Kapustę umyj i poszatkuj drobno, następnie obierz jabłko i marchew oraz zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dodaj śmietanę z majonezem, sól i pieprz. I gotowe!





Surówka z kiszonych ogórków i cebuli

Składniki:

– pół słoika kiszonych ogórków

– 1 cebula

– posiekany koperek lub natka pietruszki

– pieprz do smaku

– oliwa

Przygotowanie:

Umyj ogórki, a następnie pokrój w słupki, kostkę lub półplasterki.  Posiekaj drobni cebulę, dodaj do ogórków i wszystkie składniki wymieszaj, a potem możesz na koniec pokropić oliwą.


Bardzo popularną surówką jest Colesław, dlatego koniecznie zobacz przepis!

Podziel się: