Ile czasu gotować grzyby? Koniecznie weź pod uwagę 2 kryteria

gotowanie grzybów w rondelku
fot. screen Youtube / Sauce Stache

Grzybobranie to popularna forma jesiennej aktywności. Koszyki wypełnione borowikami, podgrzybkami i innymi jadalnymi okazami to marzenie każdego grzybiarza. Leśne zbiory możemy potem wykorzystać w naszej kuchni na różne sposoby. Aby grzyby nam nie zaszkodziły, powinniśmy je wcześniej odpowiednio przyrządzić. Poniżej znajdziecie przydatne wskazówki dotyczące gotowania grzybów.

REKLAMA

Inaczej gotuje się grzyby świeże, a inaczej suszone. Długość obróbki cieplnej zależy także od ich rozmiaru i gatunku. A jak długo gotować świeże grzyby? Podpowiadamy.

Jeśli zamierzasz gotować leśne zbiory, ale nie do końca wiesz, ile czasu powinna trwać obróbka termiczna, powinieneś przede wszystkim zwrócić uwagę na wielkość i gatunek przyniesionych z lasu grzybów. Delikatne sztuki, np. maślaki czy podgrzybki gotuje się około 15-20 minut. Po obróbce raczej nie będą się rozpadać.

REKLAMA

Twardsze okazy, np. kurki, rydze czy borowiki wymagają nieco dłuższego gotowania, nawet 35-45 minut. To dość długo, więc jeśli chcesz skrócić ten czas, po prostu pokrój grzyby na mniejsze części. Świeże sztuki także należy gotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Ugotowane w wodzie grzyby leśne stają się lżej strawne. Zanim wrzucisz je do rondla czy garnka z wodą, pamiętaj, aby je starannie oczyścić i opłukać.

Ile czasu gotować suszone grzyby?

Przed obróbką cieplną suszone grzyby trzeba wypłukać, a następnie zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2-3 godziny, a najlepiej pozostawić je w takiej kąpieli na całą noc. Warto dodać, że tylko dobrze namoczone leśne okazy są zdatne do gotowania. Namoczone sztuki gotuje się około 60 minut, ale czas obróbki termicznej zależy od stopnia wysuszenia i wielkości grzybów. Dobrze ugotowane grzyby poznasz w prosty sposób – sprawdzając, czy są wystarczająco miękkie. Czas gotowania grzybów licz od chwili zagotowania się wody. Nie zapomnij jej posolić. Zresztą, możesz dodać też inne przyprawy, np. ziele angielskie. Zastanów się, do czego wykorzystasz gotowane grzyby i jaki smak chcesz osiągnąć.

REKLAMA

Podziel się: