Dobrze wypieczone i delikatne ciasto wypełnione fantastycznym nadzieniem z jagód nie ma sobie równych. Jeśli nigdy nie robiłeś domowych jagodzianek, to nic straconego – mamy szybki i banalnie prosty przepis.
Te słodkie bułeczki można przygotować z owoców mrożonych, ale najsmaczniejsze są przygotowane ze świeżych jagód. Dzięki poniższej recepturze można raczyć się deserem w mniej niż 1,5 godziny.
Szybkie jagodzianki
Delikatne bułeczki z jagodami muszą wyrastać na drożdżach. Aby przyspieszyć ten cały proces, jagodzianki warto postawić w ciepłym miejscu. W ten sposób można zredukować wymagany czas do minimum.
Przepis na jagodzianki
Składniki:
szklanka mąki pszennej
130 ml mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki masła
6 łyżek jagód
Przygotowanie:
Nieznacznie podgrzej mleko, przelej je do naczynia, w którym będziesz wyrabiać ciasto. Wsyp do mleka cukier, 1 łyżkę mąki i rozkrusz drożdże. Zaczyn dokładnie wymieszaj i odłóż na kwadrans. Po tym czasie, do zaczynu dodaj pozostałą część mąki, żółtka, masło i powoli zabierz się za wyrabianie ciasta. Kiedy będzie już odchodzić od ścianek naczynia, odstaw je w ciepłe miejsce i okryj ściereczką. Po około 20 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz już formować bułeczki.
Jagody starannie opłucz, usuń niepotrzebne listki i ewentualne zanieczyszczenia, a potem osusz. Przekrój ciasto na pięć w miarę równych kawałków. Każdy z nich lekko spłaszcz, ułóż na nim po 1 dużej łyżce owoców, następnie zawiń i ostrożnie wydłuż. Jagodzianki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zanim je przykryjesz i odstawisz na 20 minut, posmaruj bułeczki jeszcze odrobiną oleju. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut. Smacznego.