Jajka białe czy brązowe? Czy kolor ma znaczenie?

Polacy częściej wybierają jajka w kolorze brązowym. Rzadziej wybierają jajka w kolorze białym. Dlaczego? Ze względu na przekonanie, że są one zdrowsze, pełne cennych wartości odżywczych i przede wszystkim naturalne. Brązowe jajka kojarzą się Polakom z tradycyjną hodowlą na wsi. Białe wydają się modyfikowane genetycznie.

Jak informuje redakcja gazety.pl to przekonanie jest błędne. Okazuje się, że kolor skorupki zależny od genów kury. Jajko ma białą skorupkę, wtedy gdy kura ma jasne upierzenie, a ciemną skorupkę, gdy jej pióra są ciemne. Chodzi o barwniki, które pochodzą z przemian hemoglobiny obecnej we krwi. W skorupkach białych jajek barwniki się nie odkładają.

Czytaj także:  Ciasteczka, które są niewiarygodnie kruche. Ten przepis to hit na święta!
 

Tajemnica wyjaśniona. To oznacza, że kolor jajek nie wpływa ani na sposób hodowli, ani karmienia. Nie ma to żadnego znaczenia pod względem zdrowia czy smaku. Jajka mają takie same wartości odżywcze i bogactwo witamin oraz minerałów.



NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS