Jak można oszczędzać na jedzeniu? Proste sposoby na tańsze kupowanie

koszyk zakupowy w markecie
fot. Pixabay

Produkty spożywcze stają się coraz droższe. Obecnie mamy tak wysoką inflację, że warto pomyśleć nad tym, jak zaoszczędzić podczas codziennych zakupów. Mamy kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym odzyskacie kontrolę nad domowymi finansami. Wasze posiłki będą równie smaczne, a wy będziecie usatysfakcjonowani.

REKLAMA

Rady dotyczące zakupu żywności

Żywność prawdopodobnie nie stanieje w najbliższym czasie, warto więc wprowadzić kilka prostych zasad, dzięki którym jej zakup nie zdemoluje waszego budżetu. Oszczędzanie tak naprawdę nie musi oznaczać zaprzestania jedzenia pysznych produktów.

1. Znajdź miejsce, w którym żywność jest niedroga i smaczna
Owoce i warzywa zakupione u rolnika na targu mają z reguły lepszą jakość niż produkty sprzedawane w supermarketach. Zwykle są też tańsze. Jeśli jednak nie masz w pobliżu takiej jednostki, porównaj oferty kilku większych sklepów w twojej miejscowości. Zaoszczędzenie kilkudziesięciu groszy na jednym artykule to niewiele, ale robiąc większe zakupy, można zachować w portfelu naprawdę sporą kwotę. Ta strategia przyda się również przy zakupie produktów nabiałowych czy mięsnych.

REKLAMA

2. Stawiaj na produkty sezonowe oraz lokalne
Latem jest wiele pysznych owoców i warzyw, które warto włączyć do swojej diety. Są nie tylko zdrowe, ale także stosunkowo tanie. Jeżeli będziesz zwracać uwagę na sezonowość towarów, kwoty zaoszczędzone podczas zakupów będą dość pokaźne. Doskonałym przykładem są chociażby świeże pomidory, za które zimą trzeba sporo zapłacić. Warto zaopatrzyć się w te owoce np. w puszkach czy w postaci przecieru. Takie produkty nie nie są wcale gorsze i dużo lepiej je przechować. Owoce sezonowe jak maliny, czereśnie, truskawki, borówki warto kupować w sezonie. Zimą zapłacimy za nie kilkakrotnie więcej. Możemy je też zamrozić.

3. Ogranicz konsumpcję mięsa i nabiału
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, aby spożycie produktów mięsnych wynosiło maksymalnie 750 g tygodniowo. W mięsie znajduje się wiele niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych, których nadmierna podaż wspiera rozwój chorób sercowo-naczyniowych. W ostatnich latach ceny mięsa mocno poszybowały w górę. Podobnie zresztą jak ceny masła.

REKLAMA

4. Zrób listę zakupów i układaj jadłospisy
Gdy kupujesz więcej pożywienia, niż jesteś w stanie zjeść, istnieje większe prawdopodobieństwo, że coś wyrzucisz. Jeśli zrobisz konkretną listę zakupów, ryzyko marnowania produktów znacznie zmaleje.

5. Kupuj świeże produkty i rób zapasy świadomie
Nie wszystkie pokarmy należy kupować w ilościach hurtowych. O ile kasze, makarony czy nasiona roślin strączkowych nawet warto, o tyle owoce czy warzywa najlepiej kupować częściej, ale w mniejszych ilościach.

Warto również zapoznać się z zasadami mrożenia dań. Przygotowując mrożonki, nie tylko zaoszczędzimy sporo czasu, ale także zmniejszymy rachunki za gaz czy prąd. Znakomitym pomysłem jest pieczenie wielu produktów z tego samego asortymentu równocześnie np. warzyw korzeniowych do surówek.

Na naszej stronie znajdziecie wiele pysznych potraw przyrządzanych z resztek lub z samych jarzyn. Warzywny bulion z obierek czy kotlety z selera z pewnością znajdą wielu chętnych.

Podziel się: