REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak pozbyć się zapachu ryby z kuchni?

Jak pozbyć się zapachu ryby z kuchni?

REKLAMA

Ryby warto jeść, ponieważ są skarbnicą białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Wszystkie te związki są dla nas niezwykle ważne. Jednak, ryby mają to do siebie, że wydzielają charakterystyczną woń. Jeżeli w trakcie smażenia ryby, twoja kuchnia przeszła jej zapachem, nie przejmuj się, ponieważ mamy na to kilka rad. Miej w zasięgu ręki 3 składniki.

Zapach ryby zależy w głównej mierze od jej rodzaju, i każda pachnie trochę inaczej – aczkolwiek rybna nuta zapachowa jednoczy każdy gatunek. Dla niektórych osób rybi aromat nie stanowi większego problemu, ale są i tacy, którzy wręcz nie mogą go znieść. Warto wówczas wypróbować kilka trików, aby usunąć ten zapach z kuchni.

Podczas smażenia wraz z drobinkami tłuszczu wydziela się pełno rybiego zapachu, który przywiera do większości obszarów, takich jak szafki, sprzęty, płyta kuchenna czy ściany. Przed obróbką kulinarną, starannie umyj filet rybny. Gdy masz całą rybę, na wstępie ją oczyść, usuń łuski, wypatrosz i wyfiletuj. To sprawi, że w trakcie obróbki kulinarnej zapach będzie wyraźnie słabszy.

REKLAMA

Gdy usmażymy rybę, to w całej kuchni czuć jej zapach. Możemy oczywiście otworzyć okno, dzięki czemu moc aromatu trochę zmaleje, ale nadal będzie wyczuwalna. W tej sytuacji sprawdzi się prosta mieszanka. Do jej przyrządzenia, potrzebujesz tylko 4 składniki. Wlej do rondelka szklankę octu i taką samą ilość wody. Pokrój w plastry całą cytrynę i dodaj ją do płynu. Dorzuć jeszcze kilka goździków. Rondelek umieść na palniku i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz płomień. Spróbuj poczuć rybi zapach – będziesz mile zaskoczony. Niemiła woń powinna zniknąć.

Co zrobić, kiedy rybi zapach unosi się w piekarniku?

Aby się go pozbyć z piekarnika, posmaruj blachy aromatem waniliowym i przez parę minut podgrzewaj w niezbyt wysokiej temperaturze. Innym rozwiązaniem może być zwykłe wyczyszczenie piekarnika przy użyciu octu lub postawienie w nim naczynia żaroodpornego z kilkoma łyżkami octu (mieszaninę należy krótko podgrzewać).

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA