REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak prawidłowo ukisić ogórki? Poznaj kilka przydatnych trików

Jak prawidłowo ukisić ogórki? Poznaj kilka przydatnych trików

ogórki kiszone
fot. Pixabay

Jeśli wydaje Ci się, że cały proces kiszenia ogórków jest mozolny i trudny, to jesteś w błędzie. Okazuje się, że ta czynność wcale nie jest skomplikowana. Zdradzamy kilka praktycznych trików, dzięki którym w łatwy i szybki sposób przygotujesz wyśmienite, chrupiące kiszone warzywa.

REKLAMA

Kiszone ogórki jedzone regularnie zapewniają naszemu organizmowi mnóstwo witamin i soli mineralnych. Za ogórkami przemawia również to, że są niskokaloryczne i można je dodawać do różnych dań i surówek. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę w trakcie przyrządzania domowych kiszonek.

Jak prawidłowo ukisić ogórki? Te triki warto znać

Aby w poprawny sposób ukisić ogórki, najpierw warto wybrać te odpowiednie. Nie mogą być one zbyt duże, ponieważ wtedy nie zmieszczą się w słoiku. Wybierajmy mniejsze ogórki, najlepiej zbite i twarde i zbite – takie warzywa prędko się nie popsują.

Jeśli chodzi o słoiki do kiszenia, to nie mogą one zawierać żadnych odprysków szkła. Muszą być gładkie, najlepiej bez zdobień. Z kolei nakrętki powinny dobrze przylegać do krawędzi słoika, tym samym warzywa nie spleśnieją.

Przechowywanie kiszonych ogórków

Kiszone ogórki w szczelnie zamkniętych pojemnikach, należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu jednego ze słoików warto wstawić go do chłodziarki – w optymalnej temperaturze może przetrwać nawet 7 dni.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA